Hyresgästföreningen Region Mitt

Hyresförhandlingarna klara med Kustbostäder

Dela

Efter hyresförhandlingar mellan Kustbostäder och Hyresgästföreningen står det nu klart att Kustbostäder höjer varmhyrorna med 5,3 procent från 1 mars.

- 5,3 procent är en kompromiss naturligtvis. Det går inte bortse från att en sådan höjning kommer att påverka många hyresgästers ekonomi negativt, men samtidigt har Kustbostäder haft stora kostnadsökningar i år och de står dessutom inför en del stora utmaningar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Sergio Quiñones. Med tanke på de förutsättningar som råder i bolaget, i Oxelösund och i årets förhandlingsomgång är det en rimlig överenskommelse.

Det har varit ovanligt besvärliga förutsättningar i år, precis som förra året, med kraftiga ökningar av bland annat taxor (fastighetsel, värme, vatten och avfall) och räntekostnader. Det pressar Kustbostäders ekonomi samtidigt som den allmänna kostnadsutvecklingen också försämrar hyresgästernas ekonomi.

- Det är självfallet ingen bra utveckling varken för Kustbostäder eller deras hyresgäster, men det är bra att vi har en transparent och hederlig relation i vilken vi kan kompromissa oss fram i förhandlingarna trots svåra ekonomiska tider. Nu får vi arbeta vidare tillsammans framöver för att det ska bli så bra som möjligt för Kustbostäders hyresgäster, avslutar Sergio Quiñones.

Fakta:

  • En höjning på 5,3 procent ger en höjning på 318 kr på en månadshyra på 6 000 kr
  • Det är en differentierad överenskommelse med lägre höjning av så kallade kallhyror och presumtionshyror (enligt dom från Svea hovrätt)

Kontakt Sergio Quiñones, Förhandlingsledare, 010-459 15 28 eller sergio.quinones@hyresgastforeningen.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region Mitt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Mitt

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i fyra kommuner i Sörmland26.3.2024 09:26:29 CET | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen sträcker sig i ett spann mellan 5,3 och 5,7 procent och gäller för drygt 14 000 hushåll i Sörmlands län. Fastighetsägarna krävde höjningar på elva procent.

Förhandlingen om hyror 2024 mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter AB (Kfast) är klar14.3.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Den pågående ekonomiska osäkerheten präglad av hög inflation och stigande räntor har inneburit en utmaning för både hyresgäster och fastighetsägare. Hyrorna för bostadslägenheter med varmhyra och kallhyra höjs med 5,3 procent. Hyrorna för nyproducerade bostadslägenheter med presumtionshyra höjs med 3,23 procent. Höjningarna gäller från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye