Plikt- och prövningsverket

De första på 15 år skrivs in och krigsplaceras med civilplikt

Dela

I dag var en smått historisk dag på Plikt- och prövningsverket då civilpliktiga skrevs in och krigsplacerades inom ramen för den återaktiverade civilplikten. Senast någon krigsplacerades med civilplikt i Sverige var 2009.

Foto: Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Civilplikten är en del av totalförsvarsplikten och är den civila motsvarigheten till värnplikt. Civilplikten lades tillsammans med värnplikten vilande 2010, men återaktiverades inte 2017 då värnplikten återaktiverades.

I december 2023 beslutade regeringen om återaktivering av civilplikten inom elförsörjningsområdet och kommunal räddningstjänst. Först ut är personer som är utbildade men inte anställda inom kommunal räddningstjänst.

Först inskrivning och krigsplacering

De som de senaste 20 åren har genomgått en relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och har kompetens för räddningstjänstuppgifter har kontaktats av MSB. Utvalda kommer att genomgå så kallad annan utredning, i enlighet med lagen om totalförsvarsplikt, vilket innebär att man inte kommer att mönstra. Syftet med annan utredning är att ta reda på om individen har kompetens och kroppskraft för att kunna tjänstgöra inom kommunal räddningstjänst.

Plikt- och prövningsverket har inför annan utredning gjort en disponibilitetskontroll för att säkerställa att personerna inte redan är krigsplacerade.

Efter att MSB genomfört annan utredning får Plikt- och prövningsverket en hemställan med listor över de individer som ska skrivas in och krigsplaceras. Plikt- och prövningsverket fattar därefter ett beslut om inskrivning och krigsplacering som skickas till individen. Det är det som gjorts idag.

För individen innebär krigsplaceringen dels att de kan kallas in till tjänstgöring vid höjd beredskap, dels att de kan kallas till repetitionsutbildning med stöd av lagen om totalförsvarsplikt. 

- Plikt- och prövningsverket är en viktig del i det svenska totalförsvaret, inte minst genom att det är vi som för register över samtliga individer i Sverige som är krigsplacerade och på så sätt håller reda på Sveriges samlade krigsorganisation. Vi är stolta över att skriva in de första civilpliktiga sedan 15 långa år, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Repetitionsutbildning med start i höst

Plikt- och prövningsverket kommer att skicka en kallelse till de som ska genomgå en repetitionsutbildning. Kallelsen skickas ut 180 dagar innan det är dags att inställa sig. Det är sedan MSB som genomför repetitionsutbildning av de individer som har krigsplacerats. Efter att personerna genomgått MSB:s repetitionsutbildningen kommer de att få en befattning i krigsorganisationen. De befattningar som är aktuella i dagsläget är räddningsperson och räddningsbefäl.

Nyckelord

Kontakter

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Pliktverkets information ökar kunskaperna om totalförsvarsplikten25.8.2023 11:16:36 CEST | Pressmeddelande

Att känna till vilka skyldigheter du har kopplat till lagen om totalförsvarsplikt är viktigt, både för samhället och för den som är totalförsvarspliktig. Varje år kommunicerar Plikt- och prövningsverket med över 100 000 ungdomar för att informera dem om detta. När vi mäter effekten av de kampanjer som genomförs ser vi tydligt att vår information gör skillnad vad gäller kunskaperna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye