De första på 15 år skrivs in och krigsplaceras med civilplikt
I dag var en smått historisk dag på Plikt- och prövningsverket då civilpliktiga skrevs in och krigsplacerades inom ramen för den återaktiverade civilplikten. Senast någon krigsplacerades med civilplikt i Sverige var 2009.
Civilplikten är en del av totalförsvarsplikten och är den civila motsvarigheten till värnplikt. Civilplikten lades tillsammans med värnplikten vilande 2010, men återaktiverades inte 2017 då värnplikten återaktiverades.
I december 2023 beslutade regeringen om återaktivering av civilplikten inom elförsörjningsområdet och kommunal räddningstjänst. Först ut är personer som är utbildade men inte anställda inom kommunal räddningstjänst.
Först inskrivning och krigsplacering
De som de senaste 20 åren har genomgått en relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och har kompetens för räddningstjänstuppgifter har kontaktats av MSB. Utvalda kommer att genomgå så kallad annan utredning, i enlighet med lagen om totalförsvarsplikt, vilket innebär att man inte kommer att mönstra. Syftet med annan utredning är att ta reda på om individen har kompetens och kroppskraft för att kunna tjänstgöra inom kommunal räddningstjänst.
Plikt- och prövningsverket har inför annan utredning gjort en disponibilitetskontroll för att säkerställa att personerna inte redan är krigsplacerade.
Efter att MSB genomfört annan utredning får Plikt- och prövningsverket en hemställan med listor över de individer som ska skrivas in och krigsplaceras. Plikt- och prövningsverket fattar därefter ett beslut om inskrivning och krigsplacering som skickas till individen. Det är det som gjorts idag.
För individen innebär krigsplaceringen dels att de kan kallas in till tjänstgöring vid höjd beredskap, dels att de kan kallas till repetitionsutbildning med stöd av lagen om totalförsvarsplikt.
- Plikt- och prövningsverket är en viktig del i det svenska totalförsvaret, inte minst genom att det är vi som för register över samtliga individer i Sverige som är krigsplacerade och på så sätt håller reda på Sveriges samlade krigsorganisation. Vi är stolta över att skriva in de första civilpliktiga sedan 15 långa år, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.
Repetitionsutbildning med start i höst
Plikt- och prövningsverket kommer att skicka en kallelse till de som ska genomgå en repetitionsutbildning. Kallelsen skickas ut 180 dagar innan det är dags att inställa sig. Det är sedan MSB som genomför repetitionsutbildning av de individer som har krigsplacerats. Efter att personerna genomgått MSB:s repetitionsutbildningen kommer de att få en befattning i krigsorganisationen. De befattningar som är aktuella i dagsläget är räddningsperson och räddningsbefäl.
Nyckelord
Kontakter
Marinette Nyh RadeboKommunikationschef
Tel:070-144 21 05marinette.nyhradebo@pliktverket.sePer Andersen HelsethKommunikatör
Tel:070-829 38 75per.andersenhelseth@pliktverket.seFölj Plikt- och prövningsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket
Svenska ungdomar positiva till försvar och Nato13.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska ungdomar tycker att det är positivt att Sverige har ett försvar och över hälften kan själva tänka sig att vara en del av det. Det står också klart att kriget i Ukraina fortsätter att påverka intresset för att göra grundutbildning med värnplikt. Detta visas i en unik undersökning som Novus genomför på uppdrag av Plikt- och prövningsverket.
Nästan alla ungdomar tycker det är viktigt att Sverige har ett försvar22.8.2024 08:03:56 CEST | Pressmeddelande
På uppdrag av Plikt- och prövningsverket har Novus gjort en undersökning i målgruppen ungdomar födda 2006. Undersökningen syftar främst till att ta reda på vad ungdomarna vet om totalförsvarsplikten och hur kunskapen förändras genom myndighetens kommunikation. Men den fångar också upp attityder kring värnplikt och försvaret av landet.
27 900 mönstringshandböcker dimper ner i brevlådor runtom i Sverige9.4.2024 09:55:41 CEST | Pressmeddelande
Mönstringshandboken skickas hem till alla ungdomar som fått besked om att de kommer att kallas till mönstring. I år omfattar det inte mindre än 27 900 ungdomar födda 2006. Mönstringshandboken innehåller allt man behöver veta inför sin mönstring för att man ska kunna förbereda sig på bästa sätt.
27 900 ungdomar ska mönstra - så många kallas från din kommun13.3.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I år kallar Plikt- och prövningsverket 27 900 killar och tjejer födda 2006 till mönstring. En ökning med 465 procent jämfört med 2017 då plikten återinfördes.
Nu ska 110 000 svenska ungdomar göra sin plikt8.1.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Nästan alla svenska medborgare som fyller 18 under året är enligt lagen om totalförsvarsplikt skyldiga att lämna uppgifter till mönstringsunderlaget, som är det första steget mot mönstringen och i förlängningen en grundutbildning med värnplikt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum