Plikt- och prövningsverket

Så här många inskrivna till värnplikt kommer från din kommun

Dela

I återrapporteringen för grundutbildningsomgång 2023/2024 konstateras att 7 310 personer har skrivits in till grundutbildning med värnplikt. Det är en ökning med 1 727 personer från föregående period. Volymerna kommer att fortsätta att öka under kommande år för att kunna möta Försvarsmaktens behov.

Bild på kvinna i stridsvagn
Bild på kvinna i stridsvagn Anna Björkegren

Återrapporteringen görs till Försvarsdepartementet och är en del av Plikt- och prövningsverkets uppdrag i regleringsbrevet för 2023.

Totalt 7 310 personer har skrivits in till någon av Försvarsmaktens grundutbildningar som börjar under 2023 eller 2024. Av dessa är 19 procent kvinnor, vilket är något lägre än föregående års grundutbildningsomgång.

Två vägar till grundutbildning med värnplikt

I Sverige finns två möjliga vägar för att bli aktuell för grundutbildning med värnplikt, så kallad lumpen. Alla ungdomar som fyller 18 under året är skyldiga att i januari fylla i mönstringsunderlaget. Utifrån svaren i mönstringsunderlaget kallas ett antal ungdomar till mönstring, så kallade årskullspliktiga.

Den som vill göra grundutbildning med värnplikt men inte har kallats till mönstring kan göra en egen ansökan. Den sökande besvarar då ett prövningsunderlag och bokar tid för prövning hos Plikt- och prövningsverket.

Oavsett om man kallats till mönstring eller gjort en egen ansökan jämförs resultaten med andras och den som är bäst lämpad skrivs in till en utbildning.

Fler icke intresserade skrivs in

När värnplikten återaktiverades 2017 var utgångspunkten att så långt som möjligt ta hänsyn till den enskildes intresse och motivation. I takt med att inskrivningsvolymerna ökat kommer inte de som uppgett att de är positivt inställda till att göra lumpen räcka för Försvarsmaktens behov. Det innebär att allt fler omotiverade kallas till mönstring och skrivs in till grundutbildning med värnplikt. Det är en plikt och en skyldighet att försvara vårt land om man har förutsättningar att klara mönstringen och därmed blir inskriven till att göra grundutbildning med värnplikt.

Av de totalt 102 286 ungdomar som svarade på mönstringsunderlaget 2023, var det totalt 36 425 som svarade kvalificerande och var möjliga att kalla till mönstring (36 procent). Av dessa var det 21 537 som inte svarade negativt på frågan om intresse och motivation (59 procent). Kvinnor svarar generellt lägre på frågan om de är positivt inställda än män.

- I Sverige har vi lagen om totalförsvarsplikt och ytterst är personens intresse underordnat Sveriges behov av ett militärt försvar. Vi kan inte överlåta det till någon annan, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Något färre klarade mönstringen

Av de 7 310 som skrivits in till en utbildning kallades 6 144 (84 procent) med stöd av lagen om totalförsvarsplikt. 1 166 individer (16 procent) blev inskrivna efter att ha gjort en egen ansökan. Andelen som klarade mönstringen var något lägre än föregående period: 39 procent mot dåvarande 42 procent. Totalt kallades 19 416 totalförsvarspliktiga till mönstring och 3 435 individer prövade till grundutbildning med värnplikt efter att ha gjort en egen ansökan.

De som har godkända värden, men inte stått sig i konkurrensen om bäst lämpad, placeras i utbildningsreserven. I utbildningsreserven placeras även de som begär uppskov, till exempel på grund av studier, eller de som får ändrad inskrivning av andra skäl. De som hamnat i utbildningsreserven kan vid höjd beredskap komma att skrivas in till grundutbildning med värnplikt.

I bifogad fil finns statistik på kommunnivå över hur många som ska göra grundutbildning med värnplikt med inryck från sommaren 2023 till vintern 2024.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Pliktverkets information ökar kunskaperna om totalförsvarsplikten25.8.2023 11:16:36 CEST | Pressmeddelande

Att känna till vilka skyldigheter du har kopplat till lagen om totalförsvarsplikt är viktigt, både för samhället och för den som är totalförsvarspliktig. Varje år kommunicerar Plikt- och prövningsverket med över 100 000 ungdomar för att informera dem om detta. När vi mäter effekten av de kampanjer som genomförs ser vi tydligt att vår information gör skillnad vad gäller kunskaperna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye