Hyresgästföreningen Region Mitt

Gnestahem AB strandar förhandlingarna

Dela

För andra året i rad har Gnestahem AB valt att stranda de årliga hyresförhandlingarna och avstå från att förhandla lokalt med hyresgästkollektivet. I stället har bolaget valt att hänvisa ärendet till Hyresmarknadskommittén (HMK) i Stockholm utan att ens ha utväxlat några bud från någon av parterna.

- Hyresgästföreningen beklagar att Gnestahem AB väljer konflikt framför dialog. Vi har under flera år haft en positiv relation med bolaget och är förvånade över att man nu för andra året i rad väljer en annan väg, vilket tyder på en bristande vilja till förhandling” säger Johan Sandberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Genom att överlåta tvisten till Hyresmarknadskommittén fördröjs hela förhandlingsprocessen, vilket innebär en betydande risk för retroaktiva hyreshöjningar för hyresgästerna. Gnestahem har till Hyresmarknadskommittén yrkat 13,61 procent i hyreshöjning, det är det högsta procentuella yrkandet i Södermanland i år. Det kan sättas i perspektiv av överenskommelser Hyresgästföreningen tecknat med både andra allmännyttiga bostadsbolag och flera privata hyresvärdar i länet i år, som alla är runt 5 procent, plus/minus några tiondelar

- Det Gnestahem yrkat på skulle vara en hyreshöjning som väldigt många hyresgäster skulle få svårt att hantera. När priserna ökat överallt och många har det kämpigt ekonomiskt gynnar det varken hyresgästerna, samhällsekonomin eller kommunen att ett allmännyttigt bolag som Gnestahem vill driva igenom så betydande hyreshöjningar, avslutar Johan Sandberg.

Hyresmarknadskommittén är en partssammansatt tvistelösningsfunktion som ska användas restriktivt. Parterna ska innan tvisten hänskjuts dit, ha prövat och uttömt alla möjligheter till en lokal uppgörelse.

Kontakt: Johan Sandberg, förhandlare 010 – 459 15 95 eller johan.sandberg@hyresgastforeningen.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region Mitt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Mitt

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i fyra kommuner i Sörmland26.3.2024 09:26:29 CET | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen sträcker sig i ett spann mellan 5,3 och 5,7 procent och gäller för drygt 14 000 hushåll i Sörmlands län. Fastighetsägarna krävde höjningar på elva procent.

Förhandlingen om hyror 2024 mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter AB (Kfast) är klar14.3.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Den pågående ekonomiska osäkerheten präglad av hög inflation och stigande räntor har inneburit en utmaning för både hyresgäster och fastighetsägare. Hyrorna för bostadslägenheter med varmhyra och kallhyra höjs med 5,3 procent. Hyrorna för nyproducerade bostadslägenheter med presumtionshyra höjs med 3,23 procent. Höjningarna gäller från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye