Riksteatern

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren

Dela

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Instructions for a Teenage Armageddon, Riksteatern 2024
Instructions for a Teenage Armageddon, Riksteatern 2024 Illustration: Mattias Broberg

– När jag läste manuset för första gången var det en ren fysisk upplevelse. Jag satt utanför min dotters gympaträning och ömsom skrattade högt och ömsom grät ohejdat. Texten går inte att värja sig emot, säger regissören Josefin Ankarberg. 

Eileen är tretton år och hennes syster har nyligen dött i anorexia, en katastrof som knuffat in henne i en tid av nästan osannolikt brutala händelser. Men med svart humor beskriver Eileen sin familj, kompisar, och möjliga kärleksobjekt för publiken. Instructions for a Teenage Armageddon har hyllats för att vara en rapp uppväxtskildring som med humor navigerar ett sorgearbete. Om sorg, ilska, ensamhet, sexualitet och om att förlora sitt fotfäste under sina tonårsår.  

– Det går knappt en dag utan att jag läser om hur dåligt unga tjejer mår psykiskt, hur vanligt det är med ätstörningar och hur många som blivit utsatta för sex mot sin vilja. Att den här pjäsen tar upp precis de här ämnena gör den tyvärr smärtsamt aktuell idag. Men pjäsen är också en humoristisk överlevnadsguide, det går faktiskt att överleva sina tonår, även när det känns som mörkast, säger Josefin Ankarberg. 

Instructions for a Teenage Armageddon har premiär 27 februari i Halmstad. 
Pressvisning är 23 februari på Riksteatern i Hallunda. Kontakta pressansvarig för pressbiljetter. 
 
Medverkande
Alexandra Nordberg   
 
Konstnärligt team 
Dramatiker: Rosie Day   
Översättning: Anna Kölén   
Regi: Josefin Ankarberg   
Dramaturg: Ninna Tersman   
Scenografi och kostym: Åsa Berglund Cowburn   
Maskdesign: Anna Olofson
Ljusdesign: Maria Ros  
Ljuddesign och komposition: Simon Steensland   
Animationer och video: Åsa Berglund Cowburn  

Producent 
Riksteatern 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye