Länsförsäkringar

Barnfamiljer tar blancolån för att åka på semester

Dela

En nyligen genomförd undersökning från Länsförsäkringar visar att var 12:e barnfamilj har valt att finansiera sin semester genom att ta ett blancolån. Resultaten visar att lånen är särskilt vanliga bland låginkomstfamiljer och ensamstående föräldrar. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, varnar för de potentiella ekonomiska konsekvenserna av att ta ett lån med höga räntor.

Enligt Länsförsäkringars nya undersökning, framtagen av Verian baserad på Sifopanelen, har 8 procent av alla svenska barnfamiljer tagit ett blancolån för att finansiera en resa.

- Att så pass många skuldsätter sig för att kunna resa med familjen lyfter fram behovet av ökad kunskap i privatekonomi för att landa i en långsiktigt hållbar och trygg hushållsekonomi. Lån utan säkerhet kommer ofta med högre räntor och lånen kan därför öka rejält över tid om de inte snabbt betalas tillbaka. Mitt tips är att spara till det man vill ha, det blir mycket billigare då, säger Stefan Westerberg.

Förekomsten av blancolån varierar med familjens ekonomi och livssituation. I undersökningen framgår exempelvis att var fjärde ensamstående förälder (24 procent) tagit ett blancolån för att åka på semester. Bland familjer med en total bruttoinkomst under 35 000 kronor är blancolån ännu vanligare, ungefär var tredje familj (34 procent) uppger att de tagit ett lån för att finansiera en semester.

De ekonomiska utmaningarna för familjer med låg inkomst och ensamstående föräldrar försvårar givetvis deras möjligheter att spara. Men Stefan Westerberg avråder ändå från att ta lån för att finansiera semestern: 

- En semesterresa är en konsumtionsutgift och bör helst betalas med sparade pengar. En anledning är att det ekonomiska värdet av en semester försvinner så snart du är hemma igen. Den här typen av lån ska främst användas till nödvändiga saker, som exempelvis att reparera bilen som man behöver till jobbet. Bilen har för övrigt ett reellt värde och kan säljas på andrahandsmarknaden när du inte längre behöver den, avslutar Stefan Westerberg.

 

Har du någon gång tagit ett tillfälligt lån utan säkerhet (ett s.k. blanco-lån) för att köpa något till, eller göra en aktivitet med, dina barn?

Procentandel som svarat ja, någon gång eller flera gånger

Totalt (hela populationen barnfamiljer)

8

18–29 år

19

30–49 år

5

50–65 år

6

Ensamstående

24

Sammanboende

5

Inkomst hushåll <34 999 kr

34

Inkomst hushåll 35 000–49 999 kr

7

Inkomst hushåll 50 000–83 999 kr

5

Inkomst hushåll >84 000 kr

1

Om undersökningen

  • Undersökningen genomfördes av Verian (f.d. Kantar Public) på uppdrag av Länsförsäkringar den 31 januari till 6 februari 2024.
  • Undersökningen genomfördes online via Sifopanel.
  • 1000 individer från 18 - 79 år, med ett eller flera hemmaboende barn under 18 år, har svarat på frågorna.
  • Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region. Det finns ingen möjlighet att själv gå med i Sifopanelen. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda.

Att tänka på innan du tar ett blancolån:

  • Behov: Dubbelkolla om det verkligen är nödvändigt att ta ett blancolån. Använd i första hand sparade pengar, som ofta är billigare, eller kolla om det i stället går att ta ett lån med säkerhet.
  • Ekonomiska resurser: Gå igenom din privatekonomi och säkerställ att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Se till att du har stabila inkomster och att dessa överstiger dina löpande utgifter. Har du tagit ett blancolån bör det betalas tillbaka så snabbt som möjligt.
  • Prismedveten: Jämför räntor mellan olika banker och långivare. Ju högre ränta, desto större kommer lånet att bli över tid. Glöm inte att kolla upp eventuella avgifter för lånet. Se till den totala kostnaden för lånet.
  • Lånevillkor: Läs lånevillkoren. Var uppmärksam på eventuella dolda avgifter eller straffavgifter.
  • Långsiktighet: Säkerställ att lånet inte hämmar din ekonomiska trygghet på lång sikt, beträffande din förmåga att spara och investera dina pengar här och nu. Det påverkar din framtida inkomst.
  • Reellt värde: I den mån du tar ett blancolån så är det ekonomiskt fördelaktigt att köpa något som har ett reellt värde med en tydlig funktion, som inte minskar så mycket på andrahandsmarknaden.

 

Kostnad för en resa på 40 000 kronor som finansieras med:

Sparande pengar

40 000 kr

Blancolån med årsränta på 10 procent upplagt på 5 år (60 återbetalningstillfällen)

50 993 kr

Anm.: Om årsräntan är 10 procent, blir den effektiva räntan 10,83 procent för ett annuitetslån på 40 000 kr.

Anm.: Ofta tillkommer avgifter för att ta ett blancolån.

 

För ytterligare information kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44. Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se
Lena Bivner, pressansvarig. Tel. 08–588 40 00. lena.biver@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850. press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

  

Bilder

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye