Riksteatern

Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez i musikalisk resa om nomadlivet

Dela

I föreställningen Nomad möts Sofia Jannoks samiska och Salamanca Taikon Gonzalez romska rötter. Personliga erfarenheter och de fördomar de möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever. Premiär 3 mars i Östersund. Pressvisning 29 februari i Hallunda.

På bilden från vänster: Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez Fotograf: Stefan Ekström
På bilden från vänster: Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez Fotograf: Stefan Ekström

Utifrån sett har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter. I Nomad delas erfarenheterna av två karaktärsstarka artister från två nationella minoriteter. Med sig i det gemensamma bagaget finns ett rikt musikaliskt arv, oförglömliga mormödrar, trogna hundar, gränser som öppnas, gränser som stängs och resor som fortsätter vidare.

– Föreställningen handlar om det mäktiga mötet mellan våra samiska och romska rötter, vilket framför allt manifesteras i vår musik där jojk och flamenco blandas, men även i de historier vi berättar – om våra kulturers kamp i marginalen och om hur våra familjer har rest, säger Salamanca Taikon Gonzalez, Artem–Romska teatern.

I Nomad får publiken följa med på en klangfull resa genom det samiska och det romska nomadlivet. I en guld- och silverskimrande föreställningsväv, broderat med jojk och flamenco, berättas det personligt om minnen, upplevelser och drömmar – tillsammans samlade erfarenheter där hemkänsla mer handlar om ritual än val av tapet.

– Genomgående i pjäsen löper frågan om vad hem och hemkänsla kan vara. På samiska har vi ett talesätt. I stället för ”borta bra, men hemma bäst” säger vi “det är bättre att vara på väg än att vara fast”, säger Sofia Jannok.

Föreställningen är skapad efter intervjuer med artisterna Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok. Av dramatikern Lucia Cajchanova och i regi av Anna Ulén. Riksteatern i samarbete med Arthem–Romska teatern och Folkteatern i Göteborg.

– För oss innebär ordet nomad både frihet och fångenskap. Friheten att följa det levnadssätt som ligger i våra kulturer, men fångenskap i att målas in i ett stereotypt hörn, säger Sofia Jannok.

Producent

Riksteatern i samarbete med Arthem och Folkteatern i Göteborg

Medverkande
Artister: Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok
Musiker: Robert Svärd


Konstnärligt team
Dramatiker: Lucia Cajchanova
Regissör: Anna Ulén i samarbete med ensemblen
Koreografi: Marit Shirin Carolasdotter, Ann Sehlstedt och Salamanca Taikon Gonzalez
Musik: Sofia Jannok, Robert Svärd, Brita Juuso, Elle Kuhmunen, Margareta Kuhmunen, Aŋŋel Nieiddat, Andreas Broberger, Tobias Thelin, Axel Andersson, Hanna Stenson, Lisa Gagerman, Britt Lindeborg, Adriano Celentano, Mariano Detto 

Scenografi: Camilla Engman
Kostym: Amanda Siljebratt
Ljusdesign: Anna Wemmert
Mask: Inga-Wiktoria Påve och Paula Hallgren
Silversmide: Inga-Wiktoria Påve
Attributmakare: Peter Holmgren
Dramaturg: Ninna Tersman och Alexander Charlamov

Förlag: Colombine

Med stöd av: Kulturrådet, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye