Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez i musikalisk resa om nomadlivet
I föreställningen Nomad möts Sofia Jannoks samiska och Salamanca Taikon Gonzalez romska rötter. Personliga erfarenheter och de fördomar de möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever. Premiär 3 mars i Östersund. Pressvisning 29 februari i Hallunda.

Utifrån sett har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter. I Nomad delas erfarenheterna av två karaktärsstarka artister från två nationella minoriteter. Med sig i det gemensamma bagaget finns ett rikt musikaliskt arv, oförglömliga mormödrar, trogna hundar, gränser som öppnas, gränser som stängs och resor som fortsätter vidare.
– Föreställningen handlar om det mäktiga mötet mellan våra samiska och romska rötter, vilket framför allt manifesteras i vår musik där jojk och flamenco blandas, men även i de historier vi berättar – om våra kulturers kamp i marginalen och om hur våra familjer har rest, säger Salamanca Taikon Gonzalez, Artem–Romska teatern.
I Nomad får publiken följa med på en klangfull resa genom det samiska och det romska nomadlivet. I en guld- och silverskimrande föreställningsväv, broderat med jojk och flamenco, berättas det personligt om minnen, upplevelser och drömmar – tillsammans samlade erfarenheter där hemkänsla mer handlar om ritual än val av tapet.
– Genomgående i pjäsen löper frågan om vad hem och hemkänsla kan vara. På samiska har vi ett talesätt. I stället för ”borta bra, men hemma bäst” säger vi “det är bättre att vara på väg än att vara fast”, säger Sofia Jannok.
Föreställningen är skapad efter intervjuer med artisterna Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok. Av dramatikern Lucia Cajchanova och i regi av Anna Ulén. Riksteatern i samarbete med Arthem–Romska teatern och Folkteatern i Göteborg.
– För oss innebär ordet nomad både frihet och fångenskap. Friheten att följa det levnadssätt som ligger i våra kulturer, men fångenskap i att målas in i ett stereotypt hörn, säger Sofia Jannok.
Producent
Riksteatern i samarbete med Arthem och Folkteatern i Göteborg
Medverkande
Artister: Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok
Musiker: Robert Svärd
Konstnärligt team
Dramatiker: Lucia Cajchanova
Regissör: Anna Ulén i samarbete med ensemblen
Koreografi: Marit Shirin Carolasdotter, Ann Sehlstedt och Salamanca Taikon Gonzalez
Musik: Sofia Jannok, Robert Svärd, Brita Juuso, Elle Kuhmunen, Margareta Kuhmunen, Aŋŋel Nieiddat, Andreas Broberger, Tobias Thelin, Axel Andersson, Hanna Stenson, Lisa Gagerman, Britt Lindeborg, Adriano Celentano, Mariano Detto
Scenografi: Camilla Engman
Kostym: Amanda Siljebratt
Ljusdesign: Anna Wemmert
Mask: Inga-Wiktoria Påve och Paula Hallgren
Silversmide: Inga-Wiktoria Påve
Attributmakare: Peter Holmgren
Dramaturg: Ninna Tersman och Alexander Charlamov
Förlag: Colombine
Med stöd av: Kulturrådet, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen
Kontakter
Anna GerdinPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 188Tel:070-637 59 62anna.gerdin@riksteatern.seLänkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Urfolkskonstnärer förenar dans och textil i Tärnaby20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Två danskonstnärer har valts ut till årets Jårrh!-residens i Tärnaby: Yutzil Pablo, Maya Mam-dansare och textilkonstnär från Guatemala, och Linnéa Sundling, koreograf med samiska rötter, uppvuxen i Umeå och baserad i Stockholm. Båda arbetar i gränslandet mellan dans och textilkonst.
Kiruna utvald till Riksteaterns kongressort 202710.3.2025 10:09:57 CET | Pressmeddelande
I maj 2027 väntas hundratals förtroendevalda Riksteatermedlemmar anlända till Kiruna. Detta efter att Riksteaterns nationella styrelse klubbat igenom att Kiruna ska bli Riksteaterns nästa kongressort. Det engagemang för kultur som finns i Norrbotten bland såväl invånare som politiker var en avgörande faktor.
Dansföreställning för bebisar på Riksteaterturné27.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Koreografen Peter Mills är förbered på att publiken kan komma att somna, gråta eller försöka dra honom i håret när dom tar del av hans nya föreställning. Men främst väntas ett tryggt och magiskt dansverk ta plats i interaktion med en mycket nyfiken publik. O är nämligen en sinnlig dansföreställning för bebisar mellan 2-18 månader. Premiär 12 mars i Varberg.
Özz Nûjen på Riksteaterturné med föreställning som synliggör de utsatta26.2.2025 11:44:59 CET | Pressmeddelande
Under våren är Özz Nújen på Riksteaterturné på 48 orter över hela Sverige med föreställningen Pueblo. En sorgsen och humoristisk berättelse som får publiken att lyssna till samhällets utsatta. Manus och regi av Ascanio Celestini.
Unikt samarbete satsar på den allra yngsta publiken21.2.2025 13:25:00 CET | Pressmeddelande
För andra året i rad utlyser Riksteatern Barn & Unga i samverkan med Centrum för barnkulturforskning (CBK) ett exklusivt dramatikerresidens, denna gång med särskilt fokus på barn i förskoleåldern. Residenset går att söka från och med 24 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum