Svenska Handbollslandslaget

Herrlandslaget samlas i Göteborg i mars

Dela

Efter bronset i EM i januari är det om knappt tre veckor dags för herrlandslaget att samlas igen. Sex dagar tillsammans i Göteborg väntar för de 19 uttagna spelarna. 

– Spelarna är inne i den viktigaste delen av säsongen i sina klubblag och i stället för att spela matcher kan vi fokusera på bra träningar och förberedelser inför OS, säger förbundskaptenen Glenn Solberg. 

Foto: Linda Carlsson
Foto: Linda Carlsson

EM i januari var det femte mästerskapet med Glenn Solberg som förbundskapten och också det femte i rad där Sverige slutade bland de fem bästa. En bronsmedalj med mersmak fick landslaget med sig hem från Tyskland.

Insatserna under EM gjorde att Sverige är direktkvalificerat för såväl OS i Frankrike i sommar som VM i Danmark, Norge och Kroatien i början av nästa år. När tolv länder i mitten av mars gör upp om de sex sista OS-biljetterna får Sverige därför i stället möjlighet att redan börja ladda för OS.

Truppen som samlas i Göteborg identisk med EM-truppen förutom att Daniel Pettersson är skadad och att Valter Chrintz och Andreas Flodman i stället tar plats bredvid Sebastian Karlsson på högersexpositionen. Dessutom får två utvecklingsspelare chansen att träna med landslaget under de inledande dagarna: Ystads IF:s högernia Kasper Palmar (född 2003) och Eskilstuna Guifs vänsternia Nikola Roganovic (född 2006)

– Vi kommer att utvärdera EM, men också gå vidare och lägga planer för OS, både individuellt och som lag. Det är positivt för oss att få den här samlingen tillsammans, där vi kan fokusera på träning och vad vi ska göra för att vara så bra som vi kan när OS avgörs i sommar, säger Glenn Solberg.

SVERIGES TRUPP TILL LÄGRET I GÖTEBORG

Målvakter:
Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 157 A-landskamper/16 mål
Tobias Thulin, GOG, 58/0
Simon Möller, IK Sävehof, 4/0
Vänstersex:
Hampus Wanne, FC Barcelona, 94/383
Lucas Pellas, Montpellier HB, 69/216
Mittsex:
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 153/350
Max Darj, Füchse Berlin, 119/143
Oscar Bergendahl, SC Magdeburg, 54/83
Högersex:
Valter Chrintz, Füchse Berlin, 35/61
Sebastian Karlsson, Montpellier HB, 13/40
Andreas Flodman, Frisch auf Göppingen, 3/6
Vänsternio:
Jonathan CarlsbogårdFC Barcelona, 67/131
Eric Johansson, THW Kiel, 37/99
Karl Wallinius, THW Kiel, 27/25
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 153/488
Felix Claar, SC Magdeburg, 72/190
Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 20/8
Högernio:
Albin Lagergren, SC Magdeburg, 109/320
Lukas Sandell, Telekom Veszprem, 56/131
Utvecklingssspelare på plats 11–14 mars:
Nikola Roganovic, vänsternio, Eskilstuna Guif
Kasper Palmar, högernio, Ystads IF

Nyckelord

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 25 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. I de senaste nio mästerskapen för damerna och herrarna har Sverige slutat bland de fem bästa i samtliga.  

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Herrarnas trupp till mötena med USA och Tyskland16.4.2024 12:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det är sista samlingen innan OS-truppen ska presenteras – i dag har förbundskaptenen Glenn Solberg presenterat de 18 spelare som han tar med hem till Norge i maj. Veckan avslutas sedan med en landskamp mot Tyskland i Växjö den 12 maj. – Jag ser fram emot en härlig vecka där vi förutom utvecklande träningar och matcher även kommer att göra andra saker som gör oss starkare som lag, säger Solberg.

21 spelare kallade till EM- och OS-kval12.3.2024 13:23:56 CET | Pressmeddelande

Först avslutas EM-kvalet och veckan efter är det dags för ett tufft OS-kval i Debrecen – totalt fem matcher väntar för för damlandslaget under de första två veckorna i april. – Vi är glada att vi redan säkrat EM-platsen så att vi kan lägga ännu mer fokus och förberedelser på OS-kvalet. Målet är självklart att åka hem från Ungern med en OS-biljett, säger förbundskaptenen Tomas Axnér som byter tre spelare efter samlingens första match.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye