1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

Kampanj för kvinnohjärtat över hela landet!

Dela

Långtidscovid, bukaortabråck, endometrios och graviditetsdiabetes.

Fyra spännande forskningsområden som nu får pengar från stipendiestiftelsen "Kvinnor & Hälsa".

 Utdelningen sker under "Woman in red" -  en rikstäckande kampanj för kvinnors hälsa.

 I 25 år har 1,6miljonerklubben arbetat för kvinnors hälsa. Insamlingsstiftelsen "Kvinnor & Hälsa" har  under åren samlat in över 9 miljoner kronor till forskningen.

Mars är föreningens hjärtemånad då kampanjen "Woman in red" drar igång i hela landet. I elva städer runt om i Sverige hålls kunskapsfyllda event med fokus på kvinnohjärtat. Alla pengar går till insamlingsstiftelsen.

11 mars är det dags för galan i Stockholm. Här hyllas årets stipendiater och professor Kerstin Brismar är på plats på Dramatens lilla scen för att dela ut årets fyra stipendier.

Forskningen är som vanligt mycket spännande -  allt från en eventuell orsak till långtidcovid till endometrios.

Under ledning av professor Karin Schenck-Gustafsson har vetenskapsjuryn utsett följande forskare:

 

 Ali Mahdi, PhD, Hjärtkliniken, KS  

Småkärlssjuka viktig mekanism för att på sikt hitta möjliga behandlingar mot långtidscovid

-I vårt studiematerial om långtidscovid kan vi konstatera att en betydande majoritet, över 80 procent, är kvinnor. Karakteristiken i övrigt, som diagnostiska metoder och behandlingsstrategier är ännu okända, till stor del eftersom tillståndet är relativt nytt och därför understuderat, säger stipendiat Ali Jasem Mahdi.

- Syftet är att belysa småkärlssjuka som en viktig mekanism bakom långtidscovid för att på sikt identifiera möjliga behandlingsstrategier. 

//

Antti Siika, PhD, Kärlkirurgiska kliniken, KS  

Obehandlade bråck på kroppspulsådern riskerar att brista hos kvinnor

 Bukaorta-aneurysm (eller bukaortabråck) är en sjuklig vidgning av kroppspulsådern i buken. Obehandlade brock riskerar att brista, vilket är förknippat med hög dödlighet. Definitionen av ett aneurysm i buken är en aortadiameter som överstiger 3 cm, och med den definitionen drabbas främst män.  

–Sjukdomen är vanligare hos män, men kvinnor är överrepresenterade bland dem där aneurysmet brister. Kvinnligt kön utgör en större risk för brist vid varje given storlek. Min forskning syftar till att djupare undersöka skillnader i sjukdomsförlopp hos kvinnor och män baserat på en mer nyanserad mätning av kroppsyta. Traditionellt har längd och vikt använts för att uppskatta kroppsytan, berättar Antti.

 //

Till Anna Söderbergs minne:  

 Julia Sanches-Ceinos, PhD, forskare CMM, KI   

Diagnostik av hjärt-kärlrisk (försämrad endotelfunktion) hos foster hos kvinnor med diabetes mellitus

–En bättre förståelse för de mekanismer som ligger bakom den ökade kardiovaskulära risken hos gravida kvinnor med graviditetsdiabetes och överföringen till nästa generation är avgörande och kan bana väg för design och utveckling av nya tidiga diagnoser liksom potentiella förebyggande strategier för hjärt-kärlsjukdomar, säger Julia. Dessutom, eftersom epigenomet kan modifieras, kan projektet även leda till innovativa farmakologiska behandlingar för att skydda mot allvarliga hälsoproblem hos kvinnor och unga vuxna i riskzonen. Det ger en betydande inverkan på klinisk praxis.

- Våra preliminära fynd, fortsätter Julia, tyder på att gravida kvinnor med graviditetsdiabetes kan ha ett onormalt epigenom där gener som är direkt inblandade i inflammation och oxidativ stress är överaktiverade.  

//

Johanna Sieurin, PhD, forskare på Global Public Health, KI  

 Socio-ekonomiska villkor och mental hälsa vid endometrios

 Man räknar med att ca tio procent av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios, varav hälften uppskattas ha svåra besvär. Endometrios kan även ha en betydande negativ inverkan på kvinnors livskvalitet och socioekonomi. Kronisk smärta och andra symtom kan leda till hög sjukfrånvaro och inverka negativt på utbildning, inkomst och karriärutveckling.

– I projektet vill vi studera sambandet mellan endometrios och socioekonomisk position i olika stadier av livet, hur endometrios påverkar kvinnors socioekonomiska utveckling och undersöka om det finns faktorer, exempelvis tidig diagnos eller behandling, som kan förhindra en negativ socioekonomisk utveckling, säger Johanna Sieurin.

Sammanlagt delas 380 000 kronor ut i år.

 Kvällen i Stockholm ingår i föreningens årliga “Woman in red”-galor. Läs mer om samtliga städers event  på hemsidan https://www.1.6miljonerklubben.com/

I Stockholm medverkar också professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius som kommer att prata om hjärtat och hjärnan. Skådespelaren Nina Gunke berättar om sin alzheimer-diagnos och kvällens värd är 1,6miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles.

För musiken står bland andra Lisa Nilsson.

Vill ni intervjua någon av stipendiaterna eller bevaka kvällen? Hör av er till Alexandra Charles eller Anna Liljeberg. Det finns också längre intervjuer med stipendiaterna att tillgå.

Kontakter

Bilder

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

Äntligen hjälp för endometrios-drabbade?9.4.2024 15:19:18 CEST | Pressmeddelande

"Nu måste vården för kvinnor och män bli jämlik. Att alla män lär sig uttala ordet endometrios vore ett litet men viktigt steg på vägen". Det skrev statsminister Ulf Kristersson efter ett besök på Södersjukhuset i Stockholm, där han fick en inblick i hur den nya precisionskirurgin med robotar går till. 1,6miljonerklubben bjuder in till en lärorik kväll om endometrios - där du själv kan prova på hur roboten "da Vinci" fungerar!

En kväll för kvinnohjärtat i Luleå!2.4.2024 14:03:37 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags för årets Woman in Red i Luleå, en kväll med kvinnohjärtat í fokus ! För 25 år sedan skickades kvinnor hem från sjukhuset med hjärtinfakt - för att deras symptom inte liknade männens. Har det blivit bättre? Hör Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, professor och forskare på Karolinska Institutet, berätta. Woman in Red är en rikstäckande kampanj som samlar in viktiga pengar till forskningen på bland annat kvinnohjärtat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye