Vänersborgs kommun

Satsning mot grooming och näthat

Dela

I dagarna landar ett bokpaket om Nollan och nätet i alla F-6 skolor i Vänersborgs kommun. Det är en serie böcker av författaren Caroline Engvall, som handlar om ungas liv på nätet och tar upp frågor om bland annat grooming (en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte), näthat, integritet och samtycke.

Insatsen stärka elevernas medvetande och kunskap kring hur de kan hantera svåra situationer som kan uppstå på nätet.
Insatsen stärka elevernas medvetande och kunskap kring hur de kan hantera svåra situationer som kan uppstå på nätet.

- Många elever har tillgång till nätet under stora delar av dygnet, inte minst under den tid då eleverna är hemma. Böckerna berättar en fiktiv historia som beskriver situationer där eleverna kan känna igen sig och det ger underlag för viktiga dialoger tillsammans med våra elever, berättar Ann Nyqvist, verksamhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Insatsen är en del i det förebyggande och hälsofrämjande arbetet som görs för att stärka elevernas medvetande och kunskap kring hur de kan hantera svåra situationer som kan uppstå på nätet.

- Vi kommer att läsa, samtala och bearbeta böckerna tillsammans med eleverna på många olika sätt. Till exempel genom att illustrera, reflektera enskilt eller i mindre grupp, rollspela och genomföra olika värdegrundsövningar, fortsätter Ann Nyqvist.

Undersökningen ”Svenskarna och internet” av Internetstiftelsen visar att nästan 1 av 8 barn i åldern 12–19 år har fått nudes (nakenbilder) skickade till sig av någon som de inte känner. Särskilt vanligt är det bland flickor där nära var sjätte flicka har varit med om det under det senaste året.

- Detta visar att frågan om grooming, samtycke, näthat och integritet är oerhört angelägen att jobba med. Det är också ett ämne som har följdverkan inom många andra områden; psykisk hälsa, fysisk hälsa, social inkludering, fullföljda studier, våld, brottsförebyggande och suicidprevention, berättar Anne Ekstedt, folkhälsosamordnare på Vänersborgs kommun.

Satsningen, som finansieras till lika delar av Rådet för hälsa och social hållbarhet, Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen, är ett initiativ från Samlevnadsgruppen. Gruppen består av representanter från grundskolorna i kommunen, elevhälsan, mötesplatsen Timjan, fältarbetare, Fridaskolan, Fridagymnasiet, kommunstyrelseförvaltningen och ungdomsmottagningen.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets
Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder "Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet"

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye