Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten

Dela

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

Vajlett och Rut, Riksteatern och Västerbottensteatern 2024. På bilden från vänster: Ellenor Lindgren och Marika Holmström.
Vajlett och Rut, Riksteatern och Västerbottensteatern 2024. På bilden från vänster: Ellenor Lindgren och Marika Holmström. Fotograf: Patrick Degerman

Den förbjudna kärlekshistorian i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten mellan Vajlett och Rut gjorde succé, hos såväl publik som kritiker, när den hade urpremiär på Västerbottensteatern i februari. Pjäsen bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi om kärleken mellan två kvinnor i ett litet frireligiöst samhälle. Det pratas och skvallras och pastorn håller predikningar om homosexualitet och synd. Berättelsen tar plats i ett Sverige som avkriminaliserade homosexualitet 1944 och som sjudomsstämplade samkönad kärlek fram till 1979. 
 
– Publikreaktionerna som jag har fått efter premiären har varit överväldigande och visat att berättelsen om Vajlett och Ruts förbjudna kärlek berör alla olika sorters människor. Inskränkthet och intolerans är ämnen som vi känner igen även idag, det hör inte bara till historien att människor som sticker ut eller är nykomlingar i ett samhälle möter svårigheter, säger Karin Enberg. 
 
Livet i byn Granträskåsen gestaltas av fyra kvinnliga skådespelare som levandegör byns alla karaktärer såsom skolvaktmästaren, byäldsten, magistern, handelsbodens ägare, elever, skvallrande bybor och Vajlett och Rut. 

– Vajlett och Rut är en kollektiv berättarföreställning om att få, att kunna och våga vara den man är eller vill vara. Inte den som andra eller normen tycker. Jag hoppas publiken tar till sig denna fresk målad med breda penseldrag, denna teaterlek med värme, allvar och humor, som utspelar sig i en by där alla vet allt om varandra. Kanske får någon syn på sig själv, säger regissören Karin Enberg. 

Intresset för Vajlett och Rut har varit stort över hela landet, 84 orter anmälde sitt intresse när Riksteatern annonserade att pjäsen skulle ut på turné. Under våren spelar Vajlett och Rut från Gällivare i norr till Lund i söder.

Medverkande
Marika Holmström   
Sanna Krepper   
Sonja Lindblom   
Ellenor Lindgren   
 
Konstnärligt team 
Manus: Ninna Tersman efter romaner av Karin Alfredsson   
Regi: Karin Enberg   
Textdramaturgi: Lisa Lindén   
Föreställningsdramaturgi: Tora Von Platen   
Scenografi och kostym: Anna Dolata   
Ljusdesign: Kin Isaksson   
Komposition & ljuddesign: Magnus Larsson   
Mask och perukdesign: Helena Andersson   
Scenisk rörelse: Kajza Rauhala   
Förlag: Colombine Teaterförlag  
 
Producent 
Riksteatern i samarbete med Västerbottensteatern 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vajlett och Rut, Riksteatern och Västerbottensteatern 2024.  På bilden från vänster: Sanna Krepper, Ellenor Lindgren, Sonja Lindblom och Marika Holmström.
Vajlett och Rut, Riksteatern och Västerbottensteatern 2024. På bilden från vänster: Sanna Krepper, Ellenor Lindgren, Sonja Lindblom och Marika Holmström.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye