Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholms stöd till ukrainare står starkt

Dela

I veckan har det gått två år sedan Rysslands fullskaliga och folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Sedan krigets utbrott har närmare sex miljoner ukrainare tvingats på flykt. Tusentals av dem har kommit till Stockholm. Här har stadens samtliga verksamheter kraftsamlat och öppnat sina dörrar för gruppen – för inkludering, trygghet och för möjligheten att här påbörja ett nytt liv. Även i sommar ges möjlighet för barn och ungdomar från det krigshärjade Kiev att vistas på sommarläger i Stockholms skärgård.

Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).
Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V). Fotograf: Maurits Otterloo Inga restriktioner

Det är socialförvaltningens enhet Intro Stockholm som många ukrainare först kommit i kontakt med vid ankomst till Stockholm, då de erbjuder tillfälligt boende för gruppen. Intro Stockholm uppmärksammade tidigt att många av de boende mådde psykiskt dåligt, och att många dessutom löper högre risk för att dras in i prostitution. Under året har därför staden infört en rutin där varje hushåll fått en egen kontaktperson som följer familjen eller individen och som hjälper till med övriga samhällskontakter för att underlätta att få stöd och arbete. Socialförvaltningen har också genomfört flera kompetenshöjande insatser för boendepersonal i frågor om prostitution och människohandel.

– Många av de ukrainare som under de senaste två åren kommit till Stockholm bär på svåra trauman och minnen, har en tuff ekonomisk situation och följer dessutom ständigt krigets utveckling i hemlandet. Det extra stöd ukrainare kunnat få via Stockholms stads verksamheter gör stor skillnad. Jag är också glad att vi i samarbete med Kiev även i år genomför sommarkollo för barn och ungdomar bosatta i Ukraina, säger finansborgarrådet och Socialdemokraternas gruppledare Karin Wanngård.

Att få fler ukrainare i studier eller arbete har sedan krigets start varit en prioriterad fråga. På arbetsmarknadsförvaltningens enhet Welcome House erbjuds bland annat information om studier, jobbmatchning och starta eget rådgivning. Sedan det rödgröna styret i augusti 2023 beslutade att staden skulle erbjuda gruppen SFI har närmare 1 000 ukrainare också påbörjat studier i svenska.

– Stockholm ska vara en stad som välkomnar människor som tvingats fly från krig och förtyck. Vi vill göra det så smidigt som möjligt att bli en del av det svenska samhället genom jobb eller studier. Människor på flykt har redan gått igenom något av det svåraste en människa kan göra. Det är därför vårt ansvar att göra livet här så enkelt som möjligt, säger miljö- och klimatborgarrådet och Miljöpartiets gruppledare Åsa Lindhagen.

Ett annat prioriterat område har för den rödgröna majoriteten varit att ge ukrainska barn rätten att delta både i förskola, skola och att få en meningsfull fritid. Ukrainska barn har rätt till allmän förskola eller pedagogisk omsorg enligt stadens regler, sedan massflyktsdirektivet aktiverades mars 2022. Under 2023 har också olika ukrainska kulturverksamheter och aktiviteter beviljats drygt 8 miljoner kronor i stöd.

– Att barn och unga som kommit hit får en meningsfull vardag är oerhört viktigt för att de ska känna sig hemma och välkomna här i Stockholm. Det handlar både om att få gå i förskola eller skola och att kunna delta i kultur och fritidsaktiviteter tillsammans med andra. Alla som tvingats fly från ett krig har extra stora behov av sammanhang och gemenskap, säger bostadsborgarrådet och Vänsterpartiets gruppledare Clara Lindblom.

Nyckelord

Kontakter

Rödgröna styret

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Bergholmsbacken utvecklas med kraftigt bantat förslag för tillfällig byggväg och en utredning inleds om ett nytt naturreservat5.6.2024 12:30:08 CEST | Pressmeddelande

På exploateringsnämndens sammanträde den 13 juni 2024 tas nästa steg för att utveckla Bergholmsbacken mellan Bagarmossen och Skarpnäck med bostäder, förskolor och förbättrade gång- och cykelstråk. Samtidigt bantas den tillfälliga byggvägen och en utredning inleds för att införa ett naturreservat i Bagarmossenskogen för att skydda stadens gröna infrastruktur och säkerställa att byggvägen inte permanentas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye