Svenska Seglarförbundet

Vindfattigt ILCA-EM avgjort

Dela

Ludvig Lindqvist blev bäste svensk med en 42:a plats i ILCA-EM som avslutades utanför Aten i Grekland på fredagen. Lätta vindar och inställda race har präglat mästerskapet som vanns av Veltteri Uusitalo från Finland.

Ludvig Lindqvist. Foto: Matias Capizzano
Ludvig Lindqvist. Foto: Matias Capizzano

– Det har varit en lång regatta med mycket väntan och därmed även många race de dagar då det väl kom vind, berättar Ludvig och fortsätter:

– Under kvalet tog jag mycket initiativ i min segling och lyckades fokusera på att ta vara på varje race. Det är något jag är väldigt nöjd med och tror är viktigt att fortsätta med. Dock under finalen tappade jag den förmågan något och det gjorde stor påverkan på min prestation.

I princip alla årets seglings-EM och -VM i de olympiska klasserna ska avgöras under våren, för att vara klara i god tid till OS i Paris som inleds i slutet av juli. För ILCA-seglarna innebar det att många tvingades åka direkt från VM i Australien som slutade 31 januari till EM i Grekland som började 18 februari.

Flera av de länder och seglare som redan är klara för OS valde därför att avstå EM. Bland annat Sveriges just nu bästa ILCA 7-seglar, Emil Bengtson, prioriterade träning framför att stressa i väg till ett nytt mästerskap. Även OS-klara Josefin Olsson avstod från att delta på EM.

Endast Ludvig Lindqvist, Wilhelm Kark och Erik Norlén valde att åka till Grekland och väl på plats blev drygt halva mästerskapet en enda lång väntan på vind. Under de inledande fyra dagarna, av totalt sex, kunde endast två race genomföras. Till slut kom dock lite vind och det blev ytterligare fem race och därmed totalt sju och tillräckligt många för att mästerskapet skulle godkännas. Därmed blev EM en lättvindsregatta till skillnad mot VM i Australien där det var mycket tuffare.

– Under VM hade vi en betydligt starkare vind över hela mästerskapet, samtidigt som vi saknade några av dem bästa här på EM. Därmed beprövades nya kvalitéer under EM. Att jag lyckats ta kliv framåt under båda regattorna ser jag som något positivt och ett tecken på att min segling har förbättrats i hela vindregistret. Med det sagt finns det flera punkter som jag tycker kan förbättras och jag är väldigt taggad på att jobba vidare på dem under våren, säger Ludvig.

Wilhelm Kark slutade på 64:e plats och Erik Norlén kom på plats 99 av totalt 136 deltagare.

Läs mer här: 2024 ILCA Senior Europeans – 2024 ILCA Senior European Championships (eurilca-europeans.org)

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye