Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start

Dela

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

P3 Dokumentär på scen – gängkrigets start, Riksteatern/Sveriges Radio 2024. Skådespelare Wahid Setihesh och Rubina Banfield
P3 Dokumentär på scen – gängkrigets start, Riksteatern/Sveriges Radio 2024. Skådespelare Wahid Setihesh och Rubina Banfield Fotograf: Sofia Sabel

Dokumentären om en av de mest hänsynslösa gängskjutningarna i Sverige är gjord av Karwan Faraj och Rosa Fernandez. De har nu skrivit manus till scenversionen utifrån dokumentärintervjuerna med de som var med i gängen 20 år tidigare.  

 – När vi gjorde dokumentären ville vi höra hur de såg på det de gjorde då, nu när de är i 40-årsåldern. Det hjälper oss förstå de unga killar som är med i gängen idag, vad som lockar dem och förhoppningsvis kan det ge tankar kring vad som kan få unga att ifrågasätta den kriminella banan, säger Rosa Fernandez. 

 – En av anledningarna till att vi ville göra nåt om just skotten på Näsets badplats är att polisen i Göteborg säger att det var då den typ av gängkrig vi ser idag började, säger Karwan Faraj. 

 På scen gestaltas två av intervjupersonerna av skådespelarna Wahid Setihesh och Rubina Banfield. Övriga röster hörs genom högtalare i salongen. 
  
– Den här förställningen är lika angelägen idag som för 20 år sen. För mej är den en möjlighet till förståelse, försoning och avslut. Samtidigt är det spännande att göra ett format som aldrig gjorts tidigare, säger regissören Loran Batti.  

Efter föreställningen leder en moderator ett samtal med upphovspersonerna Rosa Fernandez och Karwan Faraj på scen. 

”P3 Dokumentär på scen – gängkrigets start” är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges radio.
  
Skådespelare: Wahid Setihesh och Rubina Banfield 
Manus: Rosa Fernandez och Karwan Faraj 
Regi: Loran Batti 
Dramaturg: Camilla van der Meer Söderberg 

Turnéplan: 
14 mars: Göteborg, Stora Teatern 
19 mars: Linköping, Kårhuset Kollektivet, Forumteatern
23 mars: Stockholm, Fotografiska  
24 mars: Stockholm, Kulturhuset Stadsteatern
26 mars: Umeå, Väven, Vävenscenen

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye