Svenska Seglarförbundet

Tuff start på 470-VM för svenskarna

Dela

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson fick en tuff start på VM i 470 som inleddes på tisdagen på Mallorca. Efter en del väntan på vind kom tävlingen i gång och de regerande Europamästarna, Anton och Lovisa, fick serien 11-16-11 i de tre racen och ligger på 28:e plats i totalen.

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson. Foto: Bernardí Bibiloni
Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson. Foto: Bernardí Bibiloni

– Vi var förväntansfulla, men tyvärr fick vi inte alls till vår racing. Alldeles för ofta blev vi offer för omständigheterna och passiva. Det här var en mycket tuff start för oss, säger Anton och fortsätter:

– Nu måste vi hantera denna bottenöppning på bästa sätt. Vi ska vara konstruktiva under kvällens analys och stänga dagen på bästa sätt.

Efter dagar med fina förberedelser bjöd Mallorca på en kall nordlig bris och det blev en del väntan på vind innan tävlingen drog i gång.

Förutom Anton och Lovisa deltar från Sverige, syskonparet Hedvig och Hugo Liljegren, som gör debut i ett senior-VM. Deras serie blev 20-17-26 och de ligger på 46:e plats i totalen.

De 60 deltagarna är uppdelade i två grupper med 30 båtar i varje. I ena gruppen (blå) seglar Anton och Lovisa och i den andra (gul) tävlar Hedvig och Hugo. I resultatlistan lägger man ihop de två grupperna, vilket innebär att besättningarna får en sämre placering än de har i sina race.

Mycket återstår av VM. Totalt ska ytterligare åtta race seglas innan allt avgörs i ett sista medaljrace på söndag, där de tio främsta gör upp om medaljerna.

– Det här var en prövning för oss, minst sagt. Men vi vet att vi kan bättre. Målet är att hitta tillbaka till vår racing, där vi tar initiativ på banan, säger Anton.

För mer information: 2024 470 World Championship

Kontakter

Bilder

Hedvig och Hugo Liljegren. Foto: Bernardí Bibiloni
Hedvig och Hugo Liljegren. Foto: Bernardí Bibiloni
Ladda ned bild
Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg. Foto Daniel Stenholm
Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg. Foto Daniel Stenholm
Ladda ned bild
Hugo och Hedvig Liljegren
Hugo och Hedvig Liljegren
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye