Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 28 februari

Dela

Region Uppsala ska utreda om lokalvård kan utföras i egen regi

Fastighet och service ska ta fram ett underlag inför ett beslut om framtidens lokalvård ska upphandlas, eller skötas i egen regi. Utredningen ska återrapporteras på fastighet- och servicenämndens sammanträde i juni 2024. Detta beslutade nämnden vid sitt möte.

Lokalvård är en upphandlad tjänst som omsätter cirka 150 miljoner kronor årligen inom Region Uppsala, och utförs i alla egenägda lokaler men även i vissa inhyrda. Nuvarande avtal går ut den 30 juni 2025, med möjlighet till förlängning i ett år. En upphandling bör, enligt ärendets handlingar, sättas i gång sommaren 2024. Men inför denna eventuella upphandling vill nu alltså Fastighet och service först låta utreda om det finns positiva effekter med att i stället ta hem lokalvården i egen regi.

Till exempel kan samordning och gemensamt nyttjande av resurser ge synergieffekter mellan lokalvård och annan verksamhetsnära (vårdnära) service som utförs i egen regi. Även inom arbetsledning och administration kan resurserna användas gemensamt mellan olika servicetjänster.

Inom framför allt Akademiska sjukhusets område sker många verksamhetsflyttar och ändringar i rumsfunktioner, då sjukhusområdet är trångt i förhållande till verksamheten och pågående arbeten. Där har leverantörer av lokalvård krav på att få besked om förändringar lång tid i förväg. Med lokalvård i egen regi kan Region Uppsala hantera detta snabbare, och utan extra betalning som kan bli fallet med en upphandlad leverantör.

Därför fattade fastighet- och servicenämnden detta beslut om att göra en utredning som kan ta fram konsekvenser av att utföra lokalvård helt eller delvis i egen regi, jämfört med att upphandla från extern leverantör enligt den nuvarande modellen.

(M) och (L) reserverade sig mot beslutet. (L) yrkade på att man borde undersöka om liknande synergier kunde uppnås med bibehållan modell (upphandling), vilket nämnden röstade ner. (M), (L) och (SD) reserverade sig mot detta. 

Mer pengar för ombyggnation av laboratorium

Investeringsprojektet Ombyggnation av laboratorium för datortomografi (DT) tilldelas ytterligare lite drygt 2 miljoner kronor, och får därmed uppgå till högst 12 miljoner kronor. Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte. Ombyggnationen behövs som en del i ett nationellt forskningsprojekt, som är den mest omfattande studien kring hjärt- och lungsjukdomar som hittills genomförts i världen. Skiktröntgen, datortomografi, är en metod som används i studien.

Mer pengar till lokal för sterilteknik vid Lasarettet i Enköping

Investeringsprojektet Lokal för steriltekniska enheten vid Lasarettet i Enköping tilldelas ytterligare 5 miljoner kronor. Den totala investeringsutgiften för projektet får därmed uppgå till högst 23,3 miljoner kronor. Detta beslutade fastighet- och servicenämnden vid sitt möte.

Steriltekniska enheten har i dag för små lokaler. I väntan på en eventuell nybyggnation för en långsiktig lösning måste akuta problem åtgärdas. Det behövs plats för nya autoklaver, en slags tryckkokare som steriliserar gods, samt förrådsyta.

Bakgrunden till att detta projekt behöver mer pengar är dels en programändring, som innefattar installationer av el och ventilation. Dels att själva arbetet skjutits fram och därmed drabbats av den prisutveckling som varit under tiden. Arbetet tänks nu genomföras sommaren 2024.

16,8 miljoner kronor satsas på bättre brandsäkerhet

Brandsäkerhetsåtgärder för plan 7 och 8 inom byggnad 1157 (vilket motsvarar ingång 95/96) ska gå vidare till genomförandefas. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 16,8 miljoner kronor. Detta beslutade fastighets- och servicenämnden.

Behov av förbättringar finns sedan länge. Enligt ärendets handlingar finns det också en risk för föreläggande från Uppsala brandförsvar, då det gått förhållandevis många år sedan Region Uppsalas handlingsplan för uppdatering av brandskyddet togs fram.

Nyckelord

Länkar

Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 24 juni25.6.2024 09:02:52 CEST | Pressmeddelande

Riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har fattat beslut om riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken. Syftet med riktlinjerna är att klargöra vilken typ av reklam som är tillåten, och innebär att reklam kan förekomma utanpå fordonen, i väderskydden och ombord på bussarna. De fem kategorier av reklam som kan förekomma är samhällsinformation, event, reklam som uppmanar till ökat kollektivt resande, kommersiell reklam och politisk och annan idéburen annonsering. Reklamen ska vara i linje med Region Uppsalas värdegrund, och reklam för alkohol, droger, nikotinprodukter - förutom rökavvänjningsprodukter - eller spel om pengar är inte tillåtet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Få förändringar i trafikplanen för buss år 2025 På grund av det ekonomiska läget kommer Region Uppsala inte göra några större utökningar av busstrafiken under 2025. Beslut fattades om att förlänga linje 14 i Uppal

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 juni24.6.2024 16:50:29 CEST | Pressmeddelande

Årsprognos på minus 1 165 miljoner kronor för Akademiska Efter maj månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset på minus 1 165 miljoner kronor (nästan 1,2 miljarder kronor). Det är exakt samma prognos som föregående månad. Lasarettet i Enköping har en årsprognos på minus 30 miljoner kronor, även det är oförändrat sedan föregående månad. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 24 miljoner kronor. Det ger en årsprognos på minus 1 171 miljoner kronor för sjukhusstyrelsens totala verksamhet. Programarbete för en ombyggnation av akuten ska startas Vid sitt möte tillstyrkte sjukhusstyrelsen en start av programarbetet för en Ombyggnation av akutmottagningen. Detta till en investeringsutgift om högst 5 410 000 kronor (cirka 5,4 miljoner). Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset tar emot ungefär 55 000 besökare årligen, samtidigt som Region Uppsalas befolkning stadigt ökar. Lokalerna är dock föråldrade och lever inte upp till dagens krav på arbetsmiljö, samt en lugn

Ökad ersättning till vårdcentralerna för jämlik vård i hela länet20.6.2024 12:19:04 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade vårdstyrelsen att ändra på ersättningsmodellen för Uppsala läns samtliga vårdcentraler. Bland annat ökar den fasta ersättningen för listade patienter från dagens 80 procent av den totala ersättningen till 90 procent. Beslutet är ett sätt att styra resurserna mot vårdbehov, samt stärka landsbygdens vårdcentraler. I det nya ersättningssystemet kommer ekonomiska resurser att tillföras.

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 18-19 juni19.6.2024 16:10:42 CEST | Nyheter

Regionplan och budget 2025–2027 fastställdes Regionfullmäktige fastställde regionplan och budget för 2025–2027. Regionplan och budget är ett politiskt styrdokument som anger inriktningen för hela Region Uppsalas verksamhet, dels för det kommande budgetåret 2025, dels för den kommande treårsperioden. Utgångspunkten är Region Uppsalas styrmodell, som innehåller fyra strategiska mål: ”attraktiv arbetsplats”, ”hög tillgänglighet”, ”god kvalitet med ekonomi i balans” samt ”hållbar och konkurrenskraftig utveckling”. För att möta de stora utmaningarna inom hälso- och sjukvården genomförs en kraftsamling för sjukvården innehållande de två utvecklingsprojekten Helhetsgreppet och Fokus vårdskifte. För 2025 avsätts 100 miljoner kronor för kraftsamlingen. Helhetsgreppet är ett regionövergripande arbete som har påbörjats sedan tidigare för att stärka kompetensförsörjningen i regionen och medlen ska gå till satsningar på att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla egen personal. Målet med arbetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye