Stor besvikelse över stoppad lag om företagsansvar
En historisk lag som innebär att företag måste ta ansvar för sin påverkan på miljö och mänskliga rättigheter har stoppats av medlemsstaterna. Sverige är det enda landet i EU som har aviserat att man tänkt rösta nej i ministerrådet. Naturskyddsföreningen är besviken över att EU:s medlemsländer inte kan enas om en lag som förhindrar barnarbete och miljöförstöring.
– Vi är verkligen besvikna. Den föreslagna lagen är historisk och kan förhindra skada på miljö, klimat och förhindra brott mot mänskliga rättigheter. Det är oerhört allvarligt att Sverige så tydligt säger nej till en lagstiftning mot barnarbete och miljöförstöring, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Förlaget till lagstiftning som skulle göra det obligatoriskt för företag att identifiera och förhindra brott mot miljö och mänskliga rättigheter fick idag inte majoritet på det sista förberedande mötet inför ministerrådet, där beslutet tas. Sverige är ett av länderna som tänkt rösta nej när lagförslaget skulle behandlas i ministerrådet. Det är mycket ovanligt att ett lagförslag stoppas efter en trilog-förhandling, och nu måste medlemsländerna kommer överens om ett nytt förslag.
– Lagförslaget efterfrågas av många som menar att lagen behövs för att skapa en mer rättvis spelplan där ansvarsfulla företag gynnas. Det är obegripligt och upprörande att Sverige som enda land aviserat att man tänk rösta nej till lagstiftningen, säger Karin Lexén.
Över 100 europeiska företag har uttalat sitt stöd för lagstiftningen.
Det finns fortfarande ett litet hopp om att lagen kan bli verklighet. Naturskyddsföreningen hoppas nu att det belgiska ordförandeskapet omedelbart tar upp frågan igen och försöker samla en majoritet av länder bakom förslaget. Med tiden är knapp, en överenskommelse måste vara nådd innan EU-parlamentsvalet i sommar.
FAKTA: EU-lag om företagsansvar
- I december 2023 slöt EU-parlamentet och ministerrådet (EU-ländernas regeringar) en politisk överenskommelse om nya regler för företagsansvar.
- EU-direktivet heter Corporate Sustainability Due Diligence Directive (ofta förkortat CSDDD). Syftet är att stärka skyddet av miljö och mänskliga rättigheter i EU och globalt.
- EU-kommissionen tog initiativ till lagförslaget 2022
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
SM i fågelholk: Nu avslöjas finalisterna18.3.2025 15:03:57 CET | Pressmeddelande
Tisdag den 25 mars presenteras årets finalister i SM i fågelholk på Skansen i Stockholm. Bland de 750 bidrag som skickats in av skolelever från hela Sverige har nu 15 fågelholkar valts ut av juryn. Välkommen till pressträffen!
Kommentar om OECD:s kritik av svensk miljöpolitik12.3.2025 10:10:45 CET | Pressmeddelande
Den svenska miljöpolitiken får hård kritik av den internationella organisationen OECD. Naturskyddsföreningen kommenterar här OECD:s utvärdering.
Ansvarslöst att tillåta licensjakt på lodjur26.2.2025 14:07:31 CET | Pressmeddelande
Sverige tillåter licensjakt på lodjur år efter år – trots att det bryter mot EU:s skyddslagar och hotar lodjurets överlevnad i Sverige på sikt. Idag skickar Naturskyddsföreningen ett öppet brev till EU:s miljökommissionär Jessika Roswall och kräver att EU stoppar den årliga licensjakten. Årets jakt startar den 1 mars.
Pressinbjudan till seminarium: "Framtiden för EU:s hållbarhetslagar"19.2.2025 15:47:26 CET | Pressmeddelande
Välkomna till ett seminarium med representanter från näringslivet, juridiken, politiken, fackförbund och civilsamhället för att diskutera vad EU-kommissionens Omnibusförslag kan få för konsekvenser för det nyligen antagna EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence, CSDDD. Hur kan det säkerställas att hållbarhetsarbetet i EU och medlemsländerna ska vara fortsatt ambitiöst?
Stark kritik mot Miljömålsberedningens förslag14.2.2025 11:06:06 CET | Pressmeddelande
Miljömålsberedningen har inte gått i mål med sitt uppdrag att ta fram en strategi för att rädda den biologiska mångfalden, vilket är under all kritik enligt Naturskyddsföreningen. Med Miljömålberedningens förslag kommer bara en bråkdel av naturskogen skyddas, samtidigt som det saknas etappmål och styrmedel för en rad internationella åtaganden, som exempelvis kolinlagring i skog och mark samt naturrestaurering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum