Svenska Seglarförbundet

Anton och Lovisa avancerar på 470-VM

Dela

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson hämtade sig något efter den lite svaga inledningen av 470-VM. På onsdagen blev de nia och åtta i de två seglingar som avgjordes och de avancerar till 22:a plats i totalen.

Lovisa och Anton. Foto: Bernardí Bibiloni
Lovisa och Anton. Foto: Bernardí Bibiloni

– Idag ville vi göra varandra bättre i båten och fortsätta att pusha hela vägen runt banan. Jag tycker att vi gjorde det bättre än igår, även om vi tyvärr inte lyckades knyta ihop säcken helt, säger Lovisa.

Mallorca bjöd på lite mer vind på onsdagen än under premiärdagen – runt 5-9 m/s på onsdagseftermiddagen. Men fortfarande är det kyligt. Prognosen för torsdagen lovar lite mer värme och sol. Men inte lika mycket vind.

– Idag var det nordlig vind, något starkare än igår. Kryssmärket låg nära land och det var vrid som såväl tryckskillnader. Trycken var viktiga och det var viktigt att våga gå ut hela vägen mot kanterna för att hämta trycken.

För Hedvig och Hugo Liljegren går det hyfsat för att vara deras första senior-världsmästerskap. Efter att blivit 22:a och 24:a på onsdagen ligger de på 48:e plats i totalen.

Efter fem race delas nu startfältet på 60 båtar upp i ett guldfleet och ett silverfleet. Det betyder att de 30 främsta seglar mot varandra i samma fleet och de som ligger på plats 31-60 seglar i ett annat fleet. Totalt väntar två race per dag på torsdag, fredag och på lördag. På söndagen får de tio bästa mötas i ett finalrace där medaljerna ska fördelas och där dubbla poäng står på spel. Om Anton och Lovisa lyckas ta sig dit återstår att se.

– Vi fortsätter att ta ett race i taget, att tro på vår förmåga och våga lära oss av misstagen för att ta steg framåt, säger Lovisa.

I topp är det dubbelt japanskt och även japanskt på femte platsen. Kanske beror deras fina VM-resultat hittills på att samtliga tre besättningarna är ute efter att få representera Japan på OS i Paris om fem månader.

För mer information: 2024 470 World Championship

Kontakter

Bilder

Hugo och Hedvig. Foto: Bernardí Bibilon
Hugo och Hedvig. Foto: Bernardí Bibilon
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye