Hyresgästföreningen Region Mitt

Efter strandade förhandlingar – nya hyror klara för Degerforsbyggens hyresgäster

Dela

Hyreshöjningen för hyresgästerna i det allmännyttiga bostadsbolaget i Degerfors, Degerforsbyggen, är nu klara. Det står klart efter att Hyresmarknadskommittén (HMK), som hanterar ärenden där allmännyttiga företag och Hyresgästföreningen inte kan komma överens, meddelat sitt beslut. Beslutet är bindande för båda parter och innebär att hyrorna höjs med 5,5 procent från den 1 februari 2024. Degerforsbyggen hade yrkat på 10,32 procent från den 1 januari.

- Jämfört med Degerforsbyggens yrkande landar det ändå på en någorlunda vettig nivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson. Samtidigt är det bara att konstatera att det tyvärr blir en hög höjning för Degerforsbyggens hyresgäster i alla fall om man jämför med flertalet andra kommuner i länet. Att höjningen förskjuts en månad till den 1 februari lindrar något för hyresgästerna i och med att det blir en besparing på några hundralappar även om det naturligtvis är en klen tröst i det långa loppet.

Förhandlingarna inleddes i höstas men hänsköts i mitten av december till Hyresmarknadskommittén och efter att medling misslyckats så strandade förhandlingarna. Degerforsbyggen hade initialt begärt 10,32 procent från den 1 januari och det var också det bud som man gick in med till Hyresmarknadskommittén.

Hyresgästföreningens bud till HMK var 4,4 procent men hade för att undvika strandning erbjudit en uppgörelse på 5 procent och hade även föreslagit det som ”medlingsbud”. Hyresgästföreningen blev överens med en av de större privatvärdarna i Degerfors i början av december, Senäte, om en hyreshöjning på 5 procent från den 1 januari. Senätes hyresgäster kunde då få sin hyresjustering i tid utan retroaktivitet.

- Det är naturligtvis tråkigt att vi inte har kunnat lösa det i förhandling direkt med Degerforsbyggen och att vi därmed blir färdiga så sent att hyresgästerna måste hantera retroaktiva höjningar. Men vi har faktiskt inte ens varit nära att nå en överenskommelse i år. Det är också tråkigt att Degerforsbyggen driver på hyresutvecklingen i Degerfors på det här viset och märkligt utifrån att man ändå är ett allmännyttigt bostadsbolag. När privata bolag kan acceptera 5 procent borde ett allmännyttigt kunna göra det i och med att man har i princip samma förutsättningar, avslutar Jonas Gabrielsson.

Fakta:

  • Hyreshöjningen i Degerforsbyggen blir 5,5 % från den 1 februari 2024.
  • Höjningen på årsbasis blir 5,04 % i och med att höjningsdatumet försköts till 1 februari.
  • En hyreshöjning på 5,5 % innebär 330 kr per månad på en hyra på 6 000 kr.
  • Degerforsbyggen har 794 lägenheter.
  • Senäte har 144 lägenheter i Degefors. Parterna är sedan början av december överens om en höjning på 5 % från den 1 januari.
  • Degerforshus/Podium har 241 lägenheter i Degerfors. Förhandlingarna är inte klara.

Kontakt: Jonas Gabrielsson, förhandlingsledare Hyresgästföreningen region Mitt tel: 010-459 15 42

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region Mitt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Mitt

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i fyra kommuner i Sörmland26.3.2024 09:26:29 CET | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen sträcker sig i ett spann mellan 5,3 och 5,7 procent och gäller för drygt 14 000 hushåll i Sörmlands län. Fastighetsägarna krävde höjningar på elva procent.

Förhandlingen om hyror 2024 mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter AB (Kfast) är klar14.3.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Den pågående ekonomiska osäkerheten präglad av hög inflation och stigande räntor har inneburit en utmaning för både hyresgäster och fastighetsägare. Hyrorna för bostadslägenheter med varmhyra och kallhyra höjs med 5,3 procent. Hyrorna för nyproducerade bostadslägenheter med presumtionshyra höjs med 3,23 procent. Höjningarna gäller från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye