Vägen tillbaka till trygghet för Ukrainas barn

Dela

Kriget i Ukraina drabbar barnen svårt.

Redan innan Rysslands fullskaliga invasion befann sig drygt 100 000 barn i Ukraina i institutionsvård. Nu, två år senare, har över 10 000 barn förlorat sina föräldrar, varav omkring 1 600 har förlorat båda och saknar släktingar som kan ta hand om dem. Tiotusentals barn riskerar att växa upp utan trygghet, stöd av trygga vuxna eller utbildning.

Över 10 000 barn har förlorat sina föräldrar under kriget. SOS Barnbyar ska nu öka antalet familjehem i landet.
Över 10 000 barn har förlorat sina föräldrar under kriget. SOS Barnbyar ska nu öka antalet familjehem i landet.

För att öka antalet familjehem och stärka de existerande i det krigshärjade landet får SOS Barnbyar

20 miljoner kronor i ett Drömprojekt från Postkodlotteriet.

   - Barnen i Ukraina behöver en trygg famn som de kan kalla sitt hem, säger SOS Barnbyars t f generalsekreterare Petra Nyberg. Alternativet institutionsvård är en form av ålderstigen barnförvaring som ofta innebär kränkningar av barnens rättigheter.

Sex lokala organisationer i landet samarbetar med SOS Barnbyar i projektet för att nå familjehem i regionerna Kyiv, Chernihiv, Poltava, Chernivtsi, Zakarpattia, Ivano-Frankivsk och Lviv. Tanken är att stärka de familjehem som redan finns och även skapa fler sådana genom rekrytering, utbildning och stödprogram. Dessutom ska projektet öka den vanlige ukrainarens förståelse av att familjeomsorg är bättre för barns välbefinnande och utveckling, än institutionsvård.

   - Alla barn har rätt till en trygg barndom, det slår FN:s barnkonvention fast, säger Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt. Kriget i Ukraina har gjort att barnen där är speciellt utsatta.

Mobila team ska ta sig direkt till barnen och familjehemmen. Specialister inom socialt arbete, psykologi, socialpedagogik och logopedi ska finnas tillgängliga för att möta behoven. Samtidigt ska familjehemsföräldrarnas kompetens öka med fysisk utbildning i förebyggande och stärkande metoder, för att öka välmående i familjer. Därtill ska barn och ungas kunskap om hur de anmäler brister i omsorgen via digitala rapporteringssystem säkerställas.

   - Syftet är att rädda så många barn som möjligt från en mörk framtid i hopplöshet och i stället ge dem en ny verklighet där de får läka krigets sår, säger Petra Nyberg.

Projektet pågår under tre år och under den tiden räknar SOS Barnbyar med att åtminstone 1 200 familjehemsföräldrar och 3 000 barn får stöd av specialister. Samtidigt ska 1 600 blivande familjedaghem utvärderas psykologiskt och genomgå utbildning innan barn placeras.

Dessutom är målet att minst 1 400 existerande familjehem får stärkt kapacitet om barns utveckling och uppfostran, 300 000 ukrainare får ökad medvetenhet om familjehemsvård och 550 specialister från lokala myndigheter får stärkt yrkeskompetens.

Drömprojekt: On the road to Recovery - Tillbaka till trygghet

Projektet som ska löpa under tre år tilldelas 20 miljoner kronor och är ett av Drömprojekten som beviljas av Svenska Postkodlotteriet 2024. Projektets mål är att öka antalet familjehem i Ukraina och stärka existerande familjehems kapacitet för att ge fler barn som förlorat sina föräldrars omsorg en ny chans att få växa upp i trygghet. Projektet genomförs av SOS Barnbyar.

Postkodeffekten – tillsammans för en bättre värld

Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre för människa, djur och natur.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SOS Barnbyars generalsekreterare Petra Nyberg och programansvariga Gabriella Kamal.
SOS Barnbyars generalsekreterare Petra Nyberg och programansvariga Gabriella Kamal.
Ladda ned bild

Svenska Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri där du vinner tillsammans med dina grannar, samtidigt som du bidrar till en bättre värld. Nästan en miljon kunder har varje dag chans till nya vinster. Tack vare alla som är med i lotteriet har vi sedan starten 2005 genererat 14,5 miljarder kronor till ideella organisationer. Postkodlotteriet är idag Sveriges största privata givare till ideell sektor.

Följ Svenska Postkodlotteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Postkodlotteriet

WWF och Nordens Ark går samman för att rädda några av Sveriges mest hotade arter12.3.2024 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Sverige har en fantastisk natur, men ingen vill vara utan arter som fjällräven, igelkotten, storspoven och mnemosynefjärilen. Tyvärr riskerar de och många fler arter att utrotas i Sverige. Men nu har WWF och Nordens Ark gemensamt tilldelats Drömprojektet på 21,5 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet. Pengarna ska gå till att vända trenden och stötta ett tiotal hotade svenska arter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye