Svenska Postkodlotteriet

Storsatsning på unga i utsatta områden

Dela

Fyra organisationer ska arbeta tillsammans i en av de största satsningarna hittills på ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. De 38,5 miljoner kronor som satsas på det Drömprojektet ”Lokal Ungdomsidrott Sänker Trösklar” var en del av den dryga miljard som 61 ideella organisationer fick dela på vid Postkodlotteriets Galakväll på torsdagen.

Alla på snö är en satsning från Svenska Skidförbundet - ett exempel på att engagera unga genom idrott.
Alla på snö är en satsning från Svenska Skidförbundet - ett exempel på att engagera unga genom idrott.

De fyra som förhoppningsvis ska bidra till att vända utvecklingen i samhället är Sveriges Olympiska Kommitté, Fryshuset, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet. Aktörer med delvis olika kompetens men som tillsammans kan etablera sig i de utsatta områdena, nå ut till de unga och erbjuda fysisk aktivitet, sysselsättning och delaktighet.

 - Postkodlotteriets styrka är ju att föra samman grannar som tillsammans kan vinna men som samtidigt är med och gör världen bättre – både väldigt lokalt som i det här Drömprojektet, men också nationellt och internationellt, säger Postkodlotteriets VD Anders Årbrandt.

Huvudtalare vid Galan var Eliott Higgins, journalistkollektivet Bellingcats grundare av den organisation som vunnit åtskilliga priser genom att avslöja lögner – inte sällan statliga. Något som är centralt 2024 då världen ser flest antal demokratiska val hittills under ett och samma år.

Den dryga miljard som organisationerna delar på är till största delen i form av icke öronmärkt basstöd och kan användas på det sätt organisationerna bedömer bäst, så väl för akuta insatser som långsiktigt arbete.

 - Organisationerna vet bäst hur världen ska bli bättre för människor, djur och natur – både när det är kris men även via långsiktigt arbete. Svenska Postkodlotteriet kämpar tack vare en miljon kunder för att generera ett så stort överskott som möjligt, det är vår styrka, säger Postkodlotteriets VD Ebba Kilman.

Vid galakvällen presenterades en ny ideell förening, den 61:a, som får del av det årliga stödet – föreningen Maskrosbarn - som fick fem miljoner kronor till sin verksamhet.

 - Det är svårt att beskriva hur otroligt stolta och glada vi är över att få bli förmånstagare hos Postkodlotteriet och hur rätt det kommer för oss i tiden. Stödet bidrar till att fler barn får möjlighet att våga berätta om sin hemsituation och ger oss en tryggare grund att kunna erbjuda långsiktigt stöd genom hela tonåren, säger Elin Hågeby Caicedo, Generalsekreterare på Maskrosbarn.  

Under kvällen delades fem Drömprojekt ut, vilket är projekt som organisationerna anser behövs och som nu kan möjliggöras. 100 miljoner kronor delades mellan SOS barnbyar för att öka antalet familjehem i Ukraina för hemlösa barn, Operation Smile och Clowner utan Gränser skapar en ny behandlingsmodell för barn i Colombia, Peaceparks Foundation ska värna skogen och därmed elefanter i Zambia, Världsnaturfonden WWF och Nordens Ark ska rädda tio rödlistade djurarter i Sverige samt de fyra som tillsammans gör en storsatsning på ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden.

 - Det är med enorm tacksamhet och entusiasm som vi tar oss an Drömprojektet. Vi vet att det finns en stor, outnyttjad talangbas hos ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden och tillsammans ska vi göra vårt allra bästa för att involvera fler i idrotten, både som aktiva och ledare. Vi ska hjälpa varandra att lyckas och gemensamt bidra till en bättre värld genom idrott, säger Åsa Edlund Jönsson, Generalsekreterare på Sveriges Olympiska Kommitté.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Över en miljard delades ut vid galan i Stockholms Stadshus. Postkodlotteriets VD:ar Anders Årbrandt och Ebba Kilman drog checken ur guldkuvertet som Rickard Sjöberg höll fram.
Över en miljard delades ut vid galan i Stockholms Stadshus. Postkodlotteriets VD:ar Anders Årbrandt och Ebba Kilman drog checken ur guldkuvertet som Rickard Sjöberg höll fram.
Ladda ned bild
SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson jublar när hon fick veta att Drömprojektet LUST blir verklighet.
SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson jublar när hon fick veta att Drömprojektet LUST blir verklighet.
Ladda ned bild

Svenska Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri där du vinner tillsammans med dina grannar, samtidigt som du bidrar till en bättre värld. Nästan en miljon kunder har varje dag chans till nya vinster. Tack vare alla som är med i lotteriet har vi sedan starten 2005 genererat 14,5 miljarder kronor till ideella organisationer. Postkodlotteriet är idag Sveriges största privata givare till ideell sektor.

Följ Svenska Postkodlotteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Postkodlotteriet

WWF och Nordens Ark går samman för att rädda några av Sveriges mest hotade arter12.3.2024 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Sverige har en fantastisk natur, men ingen vill vara utan arter som fjällräven, igelkotten, storspoven och mnemosynefjärilen. Tyvärr riskerar de och många fler arter att utrotas i Sverige. Men nu har WWF och Nordens Ark gemensamt tilldelats Drömprojektet på 21,5 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet. Pengarna ska gå till att vända trenden och stötta ett tiotal hotade svenska arter.

Lek och skratt ska ge tryggare vård i Colombia7.3.2024 10:06:45 CET | Pressmeddelande

Ett läkarbesök eller en operation är en utsatt situation för barn och deras föräldrar – var än i världen du bor. Lek och skratt kan minska stress och oro hos både patienter och anhöriga och ge en ökad trygghet i mötet med vården. Detta tog Operation Smile och Clowner utan Gränser fasta på när de ansökte om extra pengar hos Postkodlotteriet för att kunna genomföra ett unikt och gemensamt Drömprojekt i Colombia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye