Lek och skratt ska ge tryggare vård i Colombia

Dela

Ett läkarbesök eller en operation är en utsatt situation för barn och deras föräldrar – var än i världen du bor. Lek och skratt kan minska stress och oro hos både patienter och anhöriga och ge en ökad trygghet i mötet med vården. Detta tog Operation Smile och Clowner utan Gränser fasta på när de ansökte om extra pengar hos Postkodlotteriet för att kunna genomföra ett unikt och gemensamt Drömprojekt i Colombia.

En "match made in heaven". Så beskriver Clowner utan Gränsers generalsekreterare Farhad Mazi Esfahani och Operation Smiles tf generalsekreterare Malin Söderström projektet.
En "match made in heaven". Så beskriver Clowner utan Gränsers generalsekreterare Farhad Mazi Esfahani och Operation Smiles tf generalsekreterare Malin Söderström projektet.

De två organisationerna får nu skapa ett Drömprojekt för 9,5 miljoner kronor för att kunna ge nästan 6 000 barn en bättre upplevelse i samband med att de får en spaltoperation och tillhörande vård vid Operation Smiles medicinska program i Colombia. Förhoppningen är att barn såväl som föräldrar ska känna sig tryggare och må bättre i samband med sjukhusbesöket. Projektet länkar samman Operation Smiles medicinska program med Clowner utan Gränsers kreativa arbete med clowner och artister. 

– Det här är en ”match made in heaven”! Vi har velat hitta ett samarbete med Clowner utan Gränser i flera år. Många som kommer till oss har aldrig satt sin fot på ett sjukhus och är väldigt oroliga. Det här sättet att jobba tillsammans för att skapa barntrygga platser kommer att ge både våra små patienter och deras familjer en ännu bättre upplevelse än tidigare, säger Malin Söderström, tf generalsekreterare Operation Smile Sverige. 

Det treåriga projektet ska nå 5 660 barn och involvera drygt 900 personer inom Colombias hälso- och sjukvård. Clowner utan Gränsers artister kommer att anpassa sitt arbete utifrån patienternas behov, kultur och språk. Dessutom ska lokala clowner utbildas för att ta kunskapen vidare, däribland tio lokala clowner från fyra regioner; Bogotá, La Guajira, Cauca och Boyacá. Projektet genomförs i olika faser för att löpande anpassas och utvärderas.  

– Vi vill synliggöra vikten av ett stärkt barnperspektiv genom hela vårdkedjan och att barnets hela välmående tas i beaktande, inte bara den fysiska hälsan. För ett barn kan ett läkarbesök vara skrämmande, särskilt i en främmande miljö fylld av medicinsk utrustning och okända ansikten. Genom att möta barnet utifrån dess behov, med lek och glädje, skapar vi en tryggare och mer positiv upplevelse där barnet får tillgång till sina rättigheter, säger Farhad Mazi Esfahani, generalsekreterare Clowner utan Gränser. 

Planen är att sedan föra modellen vidare till fler länder. I och med att utbildningen sker både fysiskt och digitalt kan den relativt enkelt utnyttjas och implementeras globalt.  

– Ett samarbete mellan två organisationer som tillsammans gör att ett plus ett blir tre. Att hitta en modell som underlättar för barnen och deras anhöriga är både bra och viktig, säger Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt.  

Projektet, som ska löpa under tre år i fyra colombianska regioner, tilldelas 9,5 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet 2024.  

Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. I dag genererar lotteriet cirka en miljard kronor om året till mer än 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. 

Nyckelord

Kontakter

Svenska Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri där du vinner tillsammans med dina grannar, samtidigt som du bidrar till en bättre värld. Nästan en miljon kunder har varje dag chans till nya vinster. Tack vare alla som är med i lotteriet har vi sedan starten 2005 genererat 14,5 miljarder kronor till ideella organisationer. Postkodlotteriet är idag Sveriges största privata givare till ideell sektor.

Följ Svenska Postkodlotteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Postkodlotteriet

WWF och Nordens Ark går samman för att rädda några av Sveriges mest hotade arter12.3.2024 10:34:44 CET | Pressmeddelande

Sverige har en fantastisk natur, men ingen vill vara utan arter som fjällräven, igelkotten, storspoven och mnemosynefjärilen. Tyvärr riskerar de och många fler arter att utrotas i Sverige. Men nu har WWF och Nordens Ark gemensamt tilldelats Drömprojektet på 21,5 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet. Pengarna ska gå till att vända trenden och stötta ett tiotal hotade svenska arter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye