Enköpings kommun

”Hylla kontraster” – nu presenteras årets tema på idéträdgårdarna 2024

Dela

Under torsdagen presenterades yrkeshögskolans trädgårdsmästarstuderande årets idéträdgårdar. Årets tema 2024 är "Hylla kontraster".

Yrkeshögskolans trädgårdsmästarstuderande presenterade årets idéträdgårdar.
Yrkeshögskolans trädgårdsmästarstuderande presenterade årets idéträdgårdar. Enköpings kommun

Invigning av årets idéträdgårdar sker onsdag 19 juni. I de fem trädgårdarna längs åpromenaden kommer kontraster i alla dess former visas upp.

– Årets tema visar de fantastiska möjligheter som kan finnas i en trädgård och hur de även kan samspela i kontrast till varandra, säger Lena Biärsjö, projektledare och lärare på Yrkeshögskolans trädgårdsmästarprogram.

Här är de fem idéträdgårdarna 2024

Det börjar i kontrasten mellan stad och land. Här möter stadens puls, med ordnade planteringar, landsbygdens prunkande torpträdgårdar.

Vidare får två livsstilar kontrastera varandra - göra och vara. Här finns vara-sidan med sin statiska struktur som bjuder in till vila och återhämtning i vardagen och den kontrasterande göra-sidan där lekfullhet, föränderlighet och köksträdgård får stå i centrum.

Nästa idéträdgård är en hyllning till människans två hjärnhalvor och kontrasten mellan dessa. Den högra hjärnhalvan symboliseras av kreativa färger och former, medan den vänstra analytiska hjärnhalvan demonstreras med kantighet i former och växter som bildar stapeldiagram.

Vått och torrt får en egen trädgård. Här står extremväderlekar emot varandra. Den torra sidan där torkan råder och vått-sidan där skyfall och skurar får sätta prägeln på trädgården. På vått-sidan kommer det vara kallare toner och det kommer anläggas en regnbädd. På torrt-sidan får tåliga men sprakande växter vara i fokus.

Stillhet och rörelse är den sista idéträdgården. Den är uppbyggd efter de fyra elementen jord, vatten, luft och eld. Trädgårdens delar binds samman av den buddistiska symbolen yin och yang. Här finns allt från en damm och vindspel till gunga och stenar att hoppa på.

Börjar byggas i juni

Idéträdgårdarna börjar byggas vid åpromenaden i Enköping under den första veckan i juni. Invigningen sker onsdag 19 juni klockan 14. Idéträdgårdarna finns sedan tillgängliga för allmänheten fram till november.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Årets idéträdgårdar visar upp kontraster.
Årets idéträdgårdar visar upp kontraster.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye