Enköpings kommun

Beslutet – så ska Enköpings samhällsbyggnadsprocess organiseras

Dela

Enköpings kommun kommer få två nya förvaltningar kopplat till samhällsbyggnadsprocessen, en för miljö och samhällsbyggnad och en för teknik och service. Dessa ersätter dagens samhällsbyggnadsförvaltning och miljö- och byggnadsförvaltning.

Kommunfullmäktige beslutade, 23 april, att anta ändrade reglementen för kommunstyrelsen, miljö- och byggnadsnämnden samt tekniska nämnden. Det betyder att organisationsförändringen för samhällsbyggnadsprocessen, som kommundirektören föreslagit, gäller från och med 1 januari 2025.

– Det känns positivt att vi får en ny organisatorisk lösning som jag tror väldigt mycket på. Min bild är att detta är en lösning som främjar en tydlig ledning och ett gott samarbete mellan verksamheterna som arbetar med samhällsbyggnadsfrågor. Jag tror detta kommer hjälpa Enköping med framtidens utmaningar inom samhällsbyggnad, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren.

Två nya förvaltningar

Ny förvaltning för miljö och samhällsbyggnad

Avdelningarna för strategisk planering samt mark och exploatering och nuvarande miljö- och byggnadsförvaltningen samordnas i en ny förvaltning för miljö och samhällsbyggnad.

Förvaltningen rapporterar till kommunstyrelsen med plan- mark- och exploateringsutskott samt miljö- och byggnadsnämnden. 

Förvaltningen omfattar cirka 100 medarbetare.

Ny förvaltning för teknik och service

Övriga avdelningar från samhällsbyggnadsförvaltningen (fastighet, måltidsservice, vatten och avlopp samt allmän plats) bildar en ny teknisk förvaltning. Förvaltningen möjliggör en ökad samordning och effektivitet inom driftsfrågor.

Förvaltningen rapporterar till tekniska nämnden. 

Förvaltningen omfattar cirka 350 medarbetare.

Bakgrund

Under 2023 fick Enköpings kommundirektör i uppdrag av kommunstyrelsen att se över och utveckla samhällsbyggnadsprocessen. Kommundirektören tog fram ett förslag på ny organisation och åtgärder för att stärka kommunstyrelsens strategiska roll i samhällsbyggnadsfrågorna. Vilket kommunfullmäktige nu beslutat.

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye