Enköpings kommunEnköpings kommun

FUTURENA – en del av Hållbara Enköping

Dela

Nu har ENA Energi startat FUTURENA; ett projekt som ska leda fram till en ny framtida värmeförsörjning av Enköping.

Beslut om att Kraftvärmeverket på Kaptensgatan ska flyttas från sin nuvarande plats fattades av kommunfullmäktige 13 juni 2022. Visionen för projekt Futurena är att leverera energi med minimal klimatpåverkan, att tillvarata lokala energiresurser och att bidra till att göra Enköping attraktivt för företagsetableringar och boende.

– Det är många utmaningar i projektet där det inte finns ett tydligt svar idag, till exempel om energiproduktion från biobränslen och avfall räknas som hållbart i framtiden, vad Europas övergång från fossilt bränsle kommer att innebära och vad kommer hända med Sveriges skogsindustri och dess restprodukter, säger Torbjörn Claesson, VD på ENA Energi. Vi har idag kraftigt ökande bränslepriser samt elpriser som åker berg-och dalbana men hur ser marknaden ut 2035? fortsätter han.

ENA Energi använder idag över 98 procent biobränsle i sin produktion och levererar cirka 220 GWh (220 000 000 kWh) värme samt producerar cirka 70 GWh (70 000 000 kWh) el. Det finns cirka 1900 kunder, varav cirka 1400 är villakunder, anslutna till fjärrvärmenätet som är cirka 12 mil långt. Det är ingen självklarhet att det kommer byggas ett likadant kraftvärmeverk som det befintliga idag, utan inom FUTURENA tittar man på olika alternativa lösningar där man kan kombinera olika produktionskällor – så kallat Modulärt uppbyggd fjärrvärme.

– Vi undersöker möjligheten att använda oss av större energilager där vi kan lagra värmen över längre tid. Då kan man utnyttja solvärme under sommaren, lagra i ett energilager för att sen under vintern komma till användning när behovet är som störst, berättar Torbjörn vidare.

Just nu tittar man i projektet på lämplig lokalisering för den nya produktionen, det finns flera möjliga platser, och när lokaliseringen är klar så går vi vidare med en ansökan om miljötillstånd. Projektet fortsätter samtidigt med fördjupade förstudier på ett större energilager samt möjligheterna att tillvarata restvärme från till exempel datahallar.

– Vi dammsuger marknaden på de mest kostnadseffektiva och smartaste lösningarna med ett hållbarhetsperspektiv och kunden i fokus. Villkoren på marknaden och framtiden är osäkra så det gäller att göra ett grundligt förarbete. Följ gärna vårt arbete på enae.se/futurena, där vi fortlöpande kommer informera om vad som händer i projektet, avslutar Torbjörn Claesson.

Kontakter

Länkar

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye