Lantbrukarnas Riksförbund

Djurskyddet har inga landsgränser - viktigt att beakta de svenska förhållandena

Dela

EU-kommissionen har åtagit sig att revidera EUs djurskyddslagstiftning. Djurskydd är en integrerad del av ett hållbart livsmedelssystem med tydlig koppling till miljö, biologisk mångfald och etiska förväntningar. För Sverige som ett föregångsland på många områden inom djurskydd och djurvälfärd är detta en möjlighet att säkerställa en hög nivå på djurskyddet även utanför våra landsgränser. LRFs medlemmar vet att djurens välbefinnande garanteras främst genom djurhållarens kompetens och produktionssystemets lämplighet för att möta djurens behov.  

Davids betesprojekt Snöå bruk
Davids betesprojekt Snöå bruk Foto: LRF

”I Sverige kuperar vi inte svansar eller tandklipper våra grisar. Vi näbbtrimmar heller inte våra höns och kycklingar. Friska djur behöver inte antibiotika och Sverige har lägst användning av antibiotika bland alla EU-länder. Större ytor i transporter samt en maxtid för transporter på max 8 timmar. Sverige har även hårdare krav på luftkvaliteten i stallarna.”

Det säger LRFs vice ordförande Mikaela Johansson och fortsätter:

”Det är viktigt att djurskyddet inom EU stärks så att fler djur i Europa får ett gott djurskydd vid transport. Samtidigt är det viktigt att beakta de svenska förhållandena så att svensk animalieproduktion inklusive hästhållning, som redan kommit långt i sitt djurskyddsarbete, inte hämmas.”

EU -kommissionens syfte med revideringen är att bidra till ökad jordbruks- och livsmedelsproduktion, undvika snedvridningar av den inre marknaden för jordbruksprodukter, säkerställa en sammanhängande EU-strategi för djurens välbefinnande och föra in de senaste rönen inom forskning och utveckling i lagstiftningen. 

”Det måste ske en harmonisering av reglerna i medlemsstaterna för att uppnå likartade konkurrensvillkor. Det är viktigt att balansera dessa förändringar mot de svenska förhållandena så att konkurrenskraften hos svensk animalieproduktion samt hästhållning inte hämmas.” Säger LRFs vice ordförande Mikaela Johnsson

LRFs ställningstaganden till EU-kommissionen förslag för stärkt djurskydd inom transporter:

  • Diversiteten i företagslandskapet behöver bibehållas och kostnadsökningarna får inte blir så stora att de mindre företagen slås ut.  Detta vore ur ett beredskapsperspektiv mycket negativt.
  • I stället för att reglera när på dygnet en transport ska ske utifrån utomhustemperaturen bör krav ställas på klimatet i lastbilen.
  • I Sverige är det krav på temperaturmätare i lastutrymmet. 
  • Det måste finnas rimliga övergångstider och en utformning av omställningsstöd som säkerställer att Sverige och andra länder i framkant inte missgynnas.  
  • Att inte inkludera transporttiden till havs skyddar inte djuren. Många av de långa transporterna till tredje land sker just till havs. Med EU-kommissionens undantag kan detta fortgå oreglerat, vilket inte är önskvärt för djuren. 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Mikaela Johnsson, vice förbundsordförande LRF
Mikaela Johnsson, vice förbundsordförande LRF
Foto: LRF
Ladda ned bild

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

LRF växtodlingsrapport volym 2: "Vi hade i alla all tur med vädret"3.12.2024 14:09:30 CET | Pressmeddelande

Sveriges växtodlare hade bättre tur med vädret men fick sämre betalt för sina produkter under 2024. Det visar rapporten ”Det ekonomiska läget efter skörd 2024” som följer två fiktiva svenska växtodlingsgårdar av olika storlek och i olika delar av Sverige. Rapporten är producerad av Lantbrukarnas Riksförbund i samarbete med Hushållningssällskapet. ”I prognosen innan sommaren betonade vi att vädret skulle spela en avgörande roll. Så här i efterhand kan vi konstatera att vädret var bättre och kostnaderna lägre. Tyvärr har världsmarknadspriset på spannmål har ätit upp det mesta av den potentiella vinsten.” Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.

LRF om krishandbok för Sveriges lantbrukare: Välkommen handledning, men full ersättning måste utgå till företagen26.11.2024 12:56:03 CET | Pressmeddelande

I torsdags lanserades broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, ett nytt stöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka krisberedskapen på gård. "Broschyren är välkommen och kan utgöra ett bra stöd för att stärka beredskapen på gårdsnivå, men för att lantbrukare ska kunna genomföra extra investeringar i ökad krisberedskap krävs att staten tar fullt ansvar och ersätter företagen för till exempel lagerhållning av insatsvaror eller säkrad el – och vattenförsörjning.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye