Linköpings stift

Mariaoratoriet framförs i Norrköping och Linköping

Dela

100 minuters musik, 100-talet sångare och en tonsättare som i år skulle ha fyllt 100 år. Så kan man sammanfatta Mariaoratoriet som framförs kommande helg i Norrköping och Linköping.

Mariaoratoriet är skrivet av kompositören Uno Sandén och poeten Ylva Eggehorn. Uno Sandén (1924-2013) var domkyrkorganist i Linköping i nästan tjugo år. Han skrev oratoriet som en avskedsgåva inför sin pension 1987.

Uruppförandet ägde rum samma år och har sedan dess framförts några gånger. Nu är det alltså dags igen, den här gången med en kör bestående av ett hundratal sångare från hela Linköpings stift. Till musiken bidrar också de fem solisterna, en ungdomskör och en 25 stark orkester.

Mariaoratoriet är ett långt och mångfacetterat verk och med många medverkande. Hur känns det inför helgen?

"Det är stort att få göra detta omfattande verk. Musiken innehåller så mycket - den är både kärv, sparsmakad, mjuk, böjlig och jublande - som Bibelns berättelser, och som livet självt, säger stiftsdirigent Beatrice Paping och fortsätter:

”Uno Sandéns finurliga tolkningar illustrerar och förstärker Ylva Eggehorns överraskande poesi. Med rötterna i den allra tidigaste kyrkomusiken, gregorianiken, och med tonspråk av Bach och folklig koral är det ett underbart musikaliskt landskap vi får vistas i."

Hon och stiftsdirigentkollegan Gunnar Björkvall har under ett halvår övat med koristerna varav några var med redan vid uruppförandet. Då, liksom den här helgen, kommer Ylva Eggehorn att vara med. Hon ger en kort presentation av verket innan det är dags för den inledande paradisfugan.

Var och när?
Lördag 16 mars 17.00 i Hedvigs kyrka i Norrköping
Söndag 17 mars 18.00 i domkyrkan i Linköpings

Vilka?
Elisabeth Nesje Sandnes, sopran
Annelie Eriksson, sopran
Märta Grahn, alt
Gunnar Björkvall, baryton
Richard Sandblom, bas
Torbjörn Köhl, kapellmästare
Alexandra Pilakouris, orgel
Beatrice Paping, dirigent
Körer från Linköpings stift
Ungdomskören EXAUDI
Domkyrkans kammarorkester

Fri entré, en frivillig kollekt tas upp.

Arrangör: Linköpings stift, Linköpings stifts kyrkosångarförbund och Sensus

Nyckelord

Kontakter

Katarina Sandström Blyme
Pressekreterare
0705-182129
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Bilder

Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping
013-24 26 00
https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Marika Markovits är biskop i Linköpings stift.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye