1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

En kväll för kvinnohjärtat i Örebro med Anna Jansson

Dela

 Kunskap, inspiration och mycket glädje -  nu är det dags för årets Woman in Red!

Med hjälp av Örebros kulturpersonligheter, deckarförfattaren Anna Jansson och sångerskan och dramatikern Eva Ahremalm, samlar 1,6miljonerklubben under kvällen in viktiga pengar till forskningen på kvinnohjärtat.

1998 bildades 1,6miljonerklubben för kvinnors hälsa av Alexandra Charles och har sedan dess outröttligt arbetat med att sätta fokus på den ojämlika vården. Kvällen ingår i föreningens kampanj "Woman in Red", WIR, som samlar in pengar till forskningen, särskilt hjärthälsan. WIR är en rikstäckande kampanj som pågår på 12 platser över hela landet under mars och april. En viktig del är föreningens stipendieverksamhet. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar man in pengar till forskare som arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Nu är det dags för Örebro!

26 mars, med start klockan 18.00, hålls WIR-programmet på restaurang Kvarteret & Co, Engelbrektsgatan 6, Örebro.

Kvällens föreläsningar:

 ”Med pennan som tjänstevapen” 

Författaren Anna Jansson, som bl.a. ligger bakom serien om Maria Wern på Gotland och deckarserien om kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen, berättar om sitt författarskap. Hennes liv har på flera sätt präglats av hjärt- och lungsjukdom, då hennes make avled i samand med en hjärtoperation och hon även arbetat som sjuk­sköterska på en lungklinik.   

 ”Förmaksflimmer och dess symptom”

 Adam Jackson, AT-läkare och forskare på USÖ och Örebro universitet, berättar om sitt forskningsprojekt som har fokus på förmaksflimmer.  

”Livet på 30 minuter” 

Eva Ahremalm, skådespelare, dramatiker och sångerska, ger oss en blandning av såväl humor som djupaste allvar.  


Fakta kvinnohjärtat

Kvinnor har en tendens att söka vård senare samt mindre ofta relatera symtomen till hjärtsjukdom och därmed inte ta dem på lika stort allvar.

Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke.

Vissa hjärtsjukdomar är vanligare bland kvinnor, till exempel ”brustet hjärta” och så kallade tysta infarkter.

I förhållande till kroppsvolymen är kvinnors hjärtan både mindre och lättare.

De största riskerna för kvinnor att utveckla hjärt-kärlsjukdom är ärftlighet, högt blodtryck, för höga blodfetter, bukfetma, diabetes och rökning.

 

Kvällens värdar är Annika Kronwall och Åsa Eneklo-Sandberg , som  är föreningens ambassadörer i Örebro.

Vill ni bevaka kvällen, hör av er till  asa.eneklosandberg@gmail.com
eller till Anna Liljeberg eller Alexandra Charles.

Kontakter

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

Äntligen hjälp för endometrios-drabbade?9.4.2024 15:19:18 CEST | Pressmeddelande

"Nu måste vården för kvinnor och män bli jämlik. Att alla män lär sig uttala ordet endometrios vore ett litet men viktigt steg på vägen". Det skrev statsminister Ulf Kristersson efter ett besök på Södersjukhuset i Stockholm, där han fick en inblick i hur den nya precisionskirurgin med robotar går till. 1,6miljonerklubben bjuder in till en lärorik kväll om endometrios - där du själv kan prova på hur roboten "da Vinci" fungerar!

En kväll för kvinnohjärtat i Luleå!2.4.2024 14:03:37 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags för årets Woman in Red i Luleå, en kväll med kvinnohjärtat í fokus ! För 25 år sedan skickades kvinnor hem från sjukhuset med hjärtinfakt - för att deras symptom inte liknade männens. Har det blivit bättre? Hör Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, professor och forskare på Karolinska Institutet, berätta. Woman in Red är en rikstäckande kampanj som samlar in viktiga pengar till forskningen på bland annat kvinnohjärtat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye