AcadeMedia

AI på schemat för elever i Skåne

Dela

Redan nästa läsår kan elever på flera av NTI Gymnasiets skolor välja att läsa kurser i artificiell intelligens (AI). Skolorna i Helsingborg och Kristianstad blir två av de första i landet med erbjuda kurserna till sina elever. Rektor Susanne Alkbrand i Helsingborg tror att intresset bland eleverna kommer bli stort.

Två personer står vid ett bord.
Biträdande rektor Nayef Osman och rektor Susanne Alkbrand ser fram emot att få introducera AI för eleverna på NTI Gymnasiet i Helsingborg. Fotograf: Maja Lemner Får användas för redaktionellt bruk.

– De nya kurserna kommer att ge eleverna en chans att ligga i framkant och förhoppningsvis också öka intresset för vidare studier inom teknik och matematik. Det finns en stor nyfikenhet, både bland våra nuvarande elever och bland de elever i årskurs nio som söker sig hit till nästa läsår, säger Susanne Alkbrand, rektor på NTI Gymnasiet i Helsingborg. 

Det är Skolverket som har beslutat att AI ska bli ett nytt ämne på gymnasiet och komvux redan till hösten 2024. Det innebär att skolor i Sverige kan erbjuda kurser i AI inom ramen för sina befintliga program och som ett individuellt val. 

Skolornas mål är sedan tidigare att ge sina elever de senaste kunskaperna i programmering, teknik och matematik. De nya AI-kurserna blir ett komplement till dessa kurser för elever på el- och energi- samt teknikprogrammet. Susanne ser ett växande behov av kunskaperna i framtiden:

– Vill man lyckas som utvecklare eller ingenjör så är det avgörande att man lär sig att hantera och förhålla sig till AI som en integrerad del av sin vardag. Vi ser ett stort intresse för AI, både bland våra nuvarande elever och de som vill börja hos oss i höst. 

Sverige behöver fler ingenjörer

Dalila Adilagic är rektor på NTI Gymnasiet i Kristianstad. Enligt henne växer elevernas intresse och förståelse för programmering och teknik när de får applicera sina kunskaper i praktiken. Hon hoppas nu att fler elever ska våga satsa på teknikprogrammet, då det råder en skriande brist på ingenjörer i Sverige. 

– Vi vill ge våra elever chansen att lära sig tillämpa sina kunskaper i praktiken, inte bara studera ämnen från ett teoretiskt perspektiv. Utbildningen blir både relevant och mer intressant, samtidigt ger vi våra elever ett försprång inför vidare studier på tekniska högskolor. 

För mer information om gymnasiekurser i AI, kontakta rektorerna Susanne Alkbrandt 073-399 8555 eller Dalila Adilagic 076 100 47 06. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Idag finns det totalt 25 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige på orterna Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye