AcadeMedia

Malmö får nytt gymnasiecampus i anrik textilfabrik

Dela

AcadeMedia skapar ett nytt gymnasiecampus i en historisk miljö i centrala Malmö. Sommaren 2025 flyttar elever och lärare från Designgymnasiet, LBS Kreativa Gymnasiet och Rytmus Musikgymnasium in i Malmö Kreativa Campus i kvarteret Tuborg. 

Entré till Malmö Kreativa Campus med elever
Hösten 2025 slår Malmö Kreativa Campus upp portarna för elever och lärare på Designgymnasiet, LBS Kreativa Gymnasiet och Rytmus Musikgymnasium.

– Malmö är med sitt rika kulturliv ett nav för både kreativitet, design och musik. Vi är stolta över att samla tre gymnasieskolor i ett gemensamt campus i en unik miljö, samtidigt som vi väsentligt minskar vårt klimatavtryck och bidrar till en tryggare och mer attraktiv plats. Genom denna satsning kommer vi kunna erbjuda ännu bättre skol- och arbetsmiljöer för våra elever och medarbetare, säger Jimmy Kjellström, chef för AcadeMedias gymnasieskolor. 

Den ursprungliga fastigheten uppfördes 1890 av Malmö Mekaniska Tricotfabrik. Höstterminen 2025 blir den gamla textilfabriken åter en plats där det sys och skapas mode, vid sidan av musikutbildning, spelutveckling och mycket annan kreativ verksamhet som ryms inom skolornas olika utbildningar. Innan dess ska fastigheten renoveras och anpassas efter skolornas behov och önskemål. Det blir bland annat musikscener, ateljéer och studios för spelutveckling och musikproduktion vid sidan av moderna teorisalar och ett bemannat skolbibliotek. Campuset kommer att ha en gemensam skolmatsal med eget tillagningskök, en gemensam innergård med utomhusscen samt gott om plats för elevernas konst- och designutställningar. 

– Nu gör vi ännu en viktig satsning på våra skolor, denna gång för elever som valt kreativa utbildningar inom bland annat musik, design och spelutveckling. Campuset kommer att innebära ett lyft för alla tre gymnasieskolor och för våra elever i Skåne, säger Jimmy Kjellström. 

Genom projektet investerar Academedia i en befintlig fastighet som i dag står tom. Restaurering sker med varsam hand av fastighetsägaren Revelop som minimerar klimatavtrycket när befintlig byggnad restaureras och nybyggnation undviks. Delar av befintligt tegel kommer också kunna återbrukas som byggmaterial till innergårdens växter och möblering. 

En bred palett av kreativa och tekniska gymnasieutbildningar

Totalt kommer campuset ha plats för 1000 elever som delar på drygt 7700 kvadratmeter. Följande gymnasieutbildningar kommer att finnas på Malmö Kreativa Campus till nästa höst: 

  • På Rytmus är det estetiska programmet med profilerna instrument/sång, musik/samhällsvetenskap, musikproduktion samt singer/songwriter som erbjuds. 
  • Designgymnasiet erbjuder teknikprogrammet med profilerna produktdesign eller arkitektur, och estetiska programmet med profilerna grafisk design, inredningsdesign eller modedesign. 
  • På LBS finns teknikprogrammet med profilerna app- och webbutveckling eller spelutveckling, och estetiska programmet med profilerna e-sport, foto och film, grafisk design, media-beteende eller spelgrafik.

Besök gärna skolornas gemensamma campussajt för att se skolornas framtida lokaler: https://campus.academedia.se/malmo/

För mer information om Malmö Kreativa Campus, kontakta skolcheferna Fredrik Ogell 076 1013011 eller Martin Thuvesson 070 948 0503.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Entré till Malmö Kreativa Campus med elever
Hösten 2025 slår Malmö Kreativa Campus upp portarna för elever och lärare på Designgymnasiet, LBS Kreativa Gymnasiet och Rytmus Musikgymnasium.
Ladda ned bild
Matsal i solljus
Den framtida matsalen i Malmö Kreativa Campus
Ladda ned bild
Klassrum med bord och kreativt skapande
Designgymnasiets ateljé.
Ladda ned bild
Bord och elever hos LBS
Lektionssalar hos LBS i Malmlö Kreativa Campus.
Ladda ned bild
Elever och instrument i musikrum
Rytmus musik- och inspelningsstudio i Malmö Kreativa Campus.
Ladda ned bild

Länkar

AcadeMedia driver för- och grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning, med verksamhet i Sverige, Finland, Norge, Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland. Vår drivkraft är att bygga ett mer hållbart samhälle med utbildning och lärande som grund. Läs mer om oss och vår verksamhet på academedia.se.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye