Elever från Linköping finalister i SM i fågelholk
Årets SM i fågelholk har fått in hela 850 bidrag gjorda av skolelever över hela Sverige, vilket är rekord. Nu har de 15 finalisterna presenterats – och bland dem finns två klasser från Linköping, en femteklass från Kvinnebyskolan och en sjätteklass från Vallastadens skola. Nu ska allmänheten rösta fram årets vinnare.
– Bidragen har fullkomligt rasat in i år. Det är otroligt kul att se att allt fler elever och skolor engagerar sig för bostadsbristen i skogen, Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Hela 850 fågelholkar från 91 skolor i 65 kommuner har skickats in till årets tävling – från Umeå i norr till Trelleborg i söder. Det är fler holkbidrag än någonsin tidigare i tävlingens 16-åriga historia och 35 fler skolor deltar i år än förra året.
I går presenterades de 15 finalisterna och bland dem finns klass 5 A från Kvinnebyskolan i Linköping, som gått vidare med sin fågelholk ”Svamp Holken”, samt klass 6 på Vallastadens skola i Linköping, som gått vidare med holken ”Tall-Äpple”.
Kraven i tävlingen är att holkarna ska uppfylla vissa mått på hål och inre utrymme så att holkarna verkligen blir beboelig för fåglarna. Men juryn bedömer även kreativitet, fantasirikedom och humor. I slutändan är det allmänheten som i en öppen omröstning utser vinnarna genom att rösta på sin favorit.
Bakgrunden till tävlingen är att det råder bostadsbrist i skogen. Det högintensiva skogsbruket har trängt ut lövskog, gamla träd och död ved, som många fågelarter är beroende av för att bygga bo i.
– Att bygga och sätta upp en holk är ett konkret sätt att hjälpa de fåglar som inte har någonstans att bo. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver vår hjälp, deras naturliga bomiljöer finns inte kvar, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Här finns bilder på alla finalistbidrag. För kontaktperson på skolan kontakta oss.
Årets jury:
• Mark Levengood, tv-profil och författare.
• Marcus Vildir, NO- och slöjdlärare.
• Lars Vaste Andersson, ledamot riksstyrelsen Naturskyddsföreningen.
• Paula Andersson, enhetschef skog och artbevarande på Naturskyddsföreningen.
Mer om tävlingen:
• Digital omröstning pågår på Naturskyddsföreningens webbplats mellan 19 mars – 7 april.
• Vinnarna presenteras 10 april.
• De tävlande är indelade i tre ålderskategorier: förskoleklass–årskurs 3, årskurs 4–6, samt årskurs 7–gymnasiet.
• En vinnarklass koras inom varje ålderskategori.
• Mer info om tävlingen här.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum