Håll Sverige Rent

Så skräpigt bor Sveriges fåglar

Dela

14 procent av alla inventerade fågelholkar i Sverige innehöll skräp, mestadels plast. Det visar en undersökning som Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige gjort under 2023. I inventeringen hittades bland annat våtservetter, fimpar, snus och syntetiska fjädrar.

Fågelbo med spår av skräp.
Fågelbo med spår av skräp. Foto: Mattias Sannerholm

Under hösten uppmanade Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige återigen alla fågelholkägare att titta in och se om det fanns något skräp i bona. Totalt fick vi in 311 rapporter från 96 olika kommuner runt om i landet – ända från Ystad i söder till Jokkmokk i norr. 

När resultatet från vårens och höstens inventering räknas samman visar det att skräp fanns i 14 % av alla holkar, alltså i var åttonde holk, och det var framför allt plast som hittades. 2 % av holkarna innehöll metallskräp och 5 % av holkarna innehöll pappskräp. Det är tydligt att fåglarna letar efter material som ser ut som naturligt bomaterial – plastremsor som liknar grässtrån, plastbitar stora som löv och stoppningsmaterial stort som mossa. I holkarna hittades bland annat våtservetter, fimpar, snus, buntband och syntetiska fjädrar.

Varför hittar vi skräp i fågelholkar? 

–Skälen till att holkfåglar drar in artificiella material kan vara att det är till gagn för dem. Det finns studier som visar att fåglar kan ta in fimpar i en holk för att dessa dödar eller försvårar parasiter. Garnbitar används som fodring i boskålen och kan vara ett bra material i det sammanhanget. Starar dekorerar sina bon med blanka föremål för att locka honor. Då kan det bli metall eller glansiga papper, säger Niklas Aronsson, fågelexpert och redaktör på BirdLife Sverige.  

Men skräp i fågelbon kan också leda till att fågelungar fastnar i skräpet. Det försvårar även för vatten att rinna bort från boet om det regnar. Att fåglar påverkas negativt av nedskräpning genom att skräp hamnar i deras magar är känt sedan tidigare. Däremot finns väldigt lite forskning på hur just skräp i holkar och andra bon påverkar fåglarna.  

Undersökningen fortsätter och holkägare runt om i landet uppmanas att fortsätta rapportera in sina skräpfynd även under 2024. Läs mer och delta på hsr.se/stada-en-fagelholk.

                                                                                  

FAKTA: Därför är skräp farligt för fåglar 

Plast är så vanligt förekommande och långlivat i naturen att nästan alla fåglar kommer att ha ätit plast år 2050. Forskare har visat att plast i magen kan ha en stor negativ påverkan på fåglar då plasten läcker skadliga kemikalier som i värsta fall kan leda till fågelns död. Vassa eller stora plastföremål kan också skada eller blockera fåglars möjlighet att äta riktig mat.  

I en studie av University of Warsaw från 2023 har man funnit att 176 olika fågelarter har använt sig av skräp eller antropogeniskt material (material som människan tillverkat) när de byggt bo. I studien analyserades 35 000 fågelbon. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fågelbo med spår av skräp.
Fågelbo med spår av skräp.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni5.6.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

Skräpiga skolavslutningar och studentfiranden när plastkonfetti skjuts utomhus – trots förbud3.6.2024 12:20:00 CEST | Pressmeddelande

Skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop är bara några av de firanden som väntar för många under kommande dagar och veckor. Inte sällan firas det med konfetti. Sedan 30 april 2022 är det dock förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Trots det hittar Håll Sverige Rent fortfarande plastkonfetti i sina skräpmätningar, och en ny Novusundersökning visar att bara en av tio svenskar känner till förbudet.

Så vill partierna angripa nedskräpningsproblemet genom EU30.5.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Många av de stora frågorna kring nedskräpning beslutas i Bryssel. Engångsplastdirektivet, alltså den lag som säger att konsumtion och nedskräpning av bland annat plastpåsar, sugrör, muggar och andra engångsartiklar i plast måste minska är ett exempel på det. I en enkät har Håll Sverige Rent nu ställt frågan till de åtta riksdagspartierna för att få svar på hur de vill angripa nedskräpningsproblemet genom EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye