Håll Sverige Rent

Så skräpigt bor Sveriges fåglar

Dela

14 procent av alla inventerade fågelholkar i Sverige innehöll skräp, mestadels plast. Det visar en undersökning som Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige gjort under 2023. I inventeringen hittades bland annat våtservetter, fimpar, snus och syntetiska fjädrar.

Fågelbo med spår av skräp.
Fågelbo med spår av skräp. Foto: Mattias Sannerholm

Under hösten uppmanade Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige återigen alla fågelholkägare att titta in och se om det fanns något skräp i bona. Totalt fick vi in 311 rapporter från 96 olika kommuner runt om i landet – ända från Ystad i söder till Jokkmokk i norr. 

När resultatet från vårens och höstens inventering räknas samman visar det att skräp fanns i 14 % av alla holkar, alltså i var åttonde holk, och det var framför allt plast som hittades. 2 % av holkarna innehöll metallskräp och 5 % av holkarna innehöll pappskräp. Det är tydligt att fåglarna letar efter material som ser ut som naturligt bomaterial – plastremsor som liknar grässtrån, plastbitar stora som löv och stoppningsmaterial stort som mossa. I holkarna hittades bland annat våtservetter, fimpar, snus, buntband och syntetiska fjädrar.

Varför hittar vi skräp i fågelholkar? 

–Skälen till att holkfåglar drar in artificiella material kan vara att det är till gagn för dem. Det finns studier som visar att fåglar kan ta in fimpar i en holk för att dessa dödar eller försvårar parasiter. Garnbitar används som fodring i boskålen och kan vara ett bra material i det sammanhanget. Starar dekorerar sina bon med blanka föremål för att locka honor. Då kan det bli metall eller glansiga papper, säger Niklas Aronsson, fågelexpert och redaktör på BirdLife Sverige.  

Men skräp i fågelbon kan också leda till att fågelungar fastnar i skräpet. Det försvårar även för vatten att rinna bort från boet om det regnar. Att fåglar påverkas negativt av nedskräpning genom att skräp hamnar i deras magar är känt sedan tidigare. Däremot finns väldigt lite forskning på hur just skräp i holkar och andra bon påverkar fåglarna.  

Undersökningen fortsätter och holkägare runt om i landet uppmanas att fortsätta rapportera in sina skräpfynd även under 2024. Läs mer och delta på hsr.se/stada-en-fagelholk.

                                                                                  

FAKTA: Därför är skräp farligt för fåglar 

Plast är så vanligt förekommande och långlivat i naturen att nästan alla fåglar kommer att ha ätit plast år 2050. Forskare har visat att plast i magen kan ha en stor negativ påverkan på fåglar då plasten läcker skadliga kemikalier som i värsta fall kan leda till fågelns död. Vassa eller stora plastföremål kan också skada eller blockera fåglars möjlighet att äta riktig mat.  

I en studie av University of Warsaw från 2023 har man funnit att 176 olika fågelarter har använt sig av skräp eller antropogeniskt material (material som människan tillverkat) när de byggt bo. I studien analyserades 35 000 fågelbon. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fågelbo med spår av skräp.
Fågelbo med spår av skräp.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Skräpplockardagarna avslutas med Framtidshopp den 31 maj – 582 852 barn är redan med21.5.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Håll Sverige Rents skräpplockardagar närmar sig sitt slut för i år. Hittills har nästan 600 000 barn och unga i landet plockat skräp med sina förskolor, skolor och föreningar. Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda varje kommun. Den 31 maj avslutas kampanjen med ett gemensamt Framtidshopp och en digital konsert av bandet Smash Into Pieces.

Knappt en av tio takeaway-köpare har blivit erbjuden flergångsalternativ trots den nya lagen14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden. Sedan 1 januari gäller en ny lag som ska minska förbrukning och nedskräpning av engångsmuggar och engångsmatlådor. Redan till 2026 ska 762 miljoner muggar och matlådor bort från marknaden. Lagen säger att konsumenter nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Trots detta är det knappt en av tio takeaway-köpare som blivit erbjuden flergångsalternativ. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Bandet Smash Into Pieces bjuder skräpplockande barn på gratiskonsert2.5.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon barn och unga i Sverige är redan anmälda till Skräpplockardagarna – kampanjen där barn och unga tillsammans kraftsamlar för en ren miljö samtidigt som de får lära sig om nedskräpning, hållbarhet och klimat. I dag kan vi avslöja att alla skräpplockande barn kommer att belönas med en digital gratiskonsert av bandet och Håll Sverige Rent-ambassadörerna Smash Into Pieces.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye