Vänersborgs kommun

Pristagare på Vänersborgsgalan 2024

Dela

Lördag 23 mars samlades drygt 300 gäster för den åttonde Vänersborgsgalan, i Eventhallen på Quality Hotel i Vänersborg. Galan, som hyllar och förenar kultur, idrott och näringsliv i Vänersborgs kommun, delade under kvällen ut fyra hederspriser inom kategorierna Näringsliv, Idrott, Kultur och Evenemang.

Hyllningar varvades med musik och underhållning av Västsvenska VIP-orkestern och komikern Jan Bylund. Kvällens konferencierer var Erik Torstensson och Jill Stor. 

Komikern Jan Bylund
Komikern Jan Bylund

Vänersborgsgalans Hederspris Näringsliv – Ulrica Sundén Berger

Kommundirektör Lena Tegenfeldt delade ut priset, med motivering:

Att glädjas mer åt andras framgångar än sina egna, är en av flera typiska egenskaper hos mottagaren av Vänersborgsgalans Hederspris Näringsliv 2024. Pristagaren har lång erfarenhet av att driva eget företag och med sitt brinnande intresse för att hjälpa andra att växa, har vinnaren funnits med som stöd på vägen för många som velat förverkliga sin företagardröm. I sitt mångåriga engagemang inom bland annat Ung Företagsamhet och organisationen Företagarna, har vinnaren alltid brunnit extra mycket för att skapa bättre villkor för kvinnliga företagare, både i Tredje världen och här hemma. Med sitt stora och varma hjärta är årets mottagare också en förebild för hur vi kan skapa en mer inkluderande arbetsmarknad, där alla får plats. Framgångsrika initiativ har bland annat givit nyanlända nya vägar till jobb. Och med en glasklar blick riktad framåt, sitter hon fortsatt tryggt i sadeln – alltid redo att anta nya utmaningar.

Vänersborgsgalans Hederspris Idrott - Berith Pettersson

Fotbollslegenden Torbjörn Nilsson delade ut priset, med motivering:

I en förening behövs det alltid ett nav. Ni vet, de där personerna som alltid ställer upp och som alltid ger det lilla extra – med ett enda syfte: Att skapa mervärden för andra. Det kan vara att baka till klubbens café eller lotterier, virka nyckelringar eller vara med och initiera och driva arrangemang – och dessutom vara funktionär. Det kan också vara att leda barngympa och samtidigt se till att föreningen får extra intäkter genom att ansöka om pengar från olika fonder. Plus att en viktig insats kan vara att under lång tid och med ett smittande engagemang, ta rollen som ordförande eller ledamot i styrelser och sektioner. Eller också kan man göra allt detta. Och lite till. För mottagaren av Vänersborgsgalans Hederpris Idrott 2024, började allt med en festkommitté 1984. Att pristagaren, parallellt med sitt jobb och sitt ideella föreningsengagemang, även hunnit med att fullfölja Tjejklassikern fem gånger, säger en del om drivet som bidrar till att en hel bygd sätts i rörelse. Årets Hederpristagare har alltid ”Granan” i tankarna, men hon brinner också för samverkan med andra föreningar.

Vänersborgsgalans Hederspris Kultur - Björn Hård af Segerstad

Streaplers gitarrist Martti Jäsklid delade ut priset med motivering:

Sång förlänger livet. Och att sjunga tillsammans gör bara upplevelsen ännu starkare. Med sin förmåga att entusiasmera och med trygg hand spänna bågen och sikta högt, har Vänersborgsgalans Hederspristagare Kultur 2024 i drygt 40 år skapat upplevelser för Vänersborgarna. Allting handlar om lusten till musiken och den gemensamma resan fram till målet: Konserten. Inspirerad av körlivet under studentåren och med sin musikutbildning i ryggen, har vinnaren tagit med både ungdomar och äldre på en resa i en värld fylld av stämmor. Bland annat genom att lägga grunden för det estetiska gymnasieprogrammet i Vänersborg. Han fortsätter oförtrutet att dirigera sin egen liga mot nya spännande projekt. Vi tackar, bockar och bugar för den musikaliska likören.

Vänersborgsgalans Hederspris Evenemang - Subkult-festivalen
Arrangör: Föreningen Subvox

Företagarna Vänersborg

Även Företagarna Vänersborg delade ut sina priser under kvällen; Årets Företagare, Årets unga företagare och Årets Inspiratör.

Årets Företagare

Sören Karlsson och Christoffer Weber, Wiretronics AB

Årets Unga Företagare

Mattias Wahlberg och Anton Björk, Vulcon AB.

Årets Inspiratör

Carina Karlsson, Elins Inspiration

Vänersborgsgalan
Vänersborgsgalan arrangeras av Forum Vänersborg, en ekonomisk förening som samlar föreningar, företagare och kommun i en stark organisation. Forum Vänersborgs syfte är att genom samverkan stärka näringslivet och föreningslivet i hela Vänersborgs kommun.

Evenemangsfonden
Stora evenemang har en starkt positiv påverkan på såväl föreningsliv som näringsliv och samhälle i stort. Ofta är det de ideella föreningarna som står för arbetsinsatsen medan näringslivet bidrar till finansiering genom sponsring. Ett lyckat evenemang ger många ringar på vattnet - det bygger engagemang och sammanhållning i en förening och bidrar till att stärka varumärket för företagen som är med. Dessutom bygger det stolthet och minskar utanförskapet i samhället som helhet.

Överskottet från Vänersborgsgalan går till Evenemangsfonden, som Forum Vänersborg förvaltar och som skapats i samverkan med föreningar, näringsliv och kommun. Evenemangsfondens syfte är att främja arrangemang som bidrar till hållbarhet och samverkan samt ökar platsens attraktionskraft och stärker såväl besöksnäring som förenings- och näringslivet i Vänersborgs kommun. Med hjälp av Evenemangsfonden kan föreningar våga förverkliga sina idéer och skapa evenemang som samlar och aktiverar människor och samtidigt växa sig starkare som förening.

Kontakter

Bilder

Prisutdelare Martti Jäsklid - Vänersborgsgalans Hederspris Kultur
Prisutdelare Martti Jäsklid - Vänersborgsgalans Hederspris Kultur
Ladda ned bild
Prisutdelare Torbjörn Nilsson - Vänersborgsgalans Hederspris Idrott
Prisutdelare Torbjörn Nilsson - Vänersborgsgalans Hederspris Idrott
Ladda ned bild
Kvällens konferencierer Erik Torstensson och Jill Stor
Kvällens konferencierer Erik Torstensson och Jill Stor
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye