Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend

Dela

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång  är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Min Svanesång - Joutsenlauluni, Riksteatern våren 2024, Aliisa Pulkkinen i bild.
Min Svanesång - Joutsenlauluni, Riksteatern våren 2024, Aliisa Pulkkinen i bild. Foto: Mika Hiltunen

Det är stambyte. De boende har meddelats och folk har flyttat ut. Men en dörr förblir stängd. Bakom den finns en skådespelerska som har gått i pension och hon är mitt i ett projekt som inte bör distraheras. Joutsenlauluni/Min svanesång har inspirerats av den ryska skådespelaren, Valentina Karavajevas, liv men utforskar främst vad som händer när en skådespelares karriär är över. Efter att ha varit en av landets stora stjärnor dog Karavajeva utblottad, utanför strålkastarljuset, men skådespelade gjorde hon ända in i slutet.

– Den ursprungliga idén kom från när jag såg Georgi Poradzhanovs dokumentär om Valentina Karavajeva. När hon hittades avliden hade hon legat död i två veckor. Allt som fanns i lägenheten var en säng, ett bord och en stol, samt en filmkamera och videokassetter till den. Under årens lopp hade Karavajeva spelat in Ninas monolog "Jag är en mås" i dem om och om igen, säger regissören Jotaarkka Pennanen.

Idén till pjäsen togs vidare till dramatikerna Lauri Sipari och Liisa Urpelainen som skrev den vemodiga, tragikomiska Joutsenlauluni/Min svanesång. I pjäsen heter den pensionerade skådespelaren Ainailona Silver som spelas av Aliisa Pulkkinen som gör hela arton roller.

– I viss mån kan jag identifiera mig med min karaktär, för teaterns värld kan vara mycket brutal. Jag har mött liknande skådespelaröden på teatrar under min karriär. Men Min svanesång är en kärleksförklaring till skådespelarkonsten. Våra presentationer visar människans storhet och litenhet, säger Aliisa Pulkkinen.

Joutsenlauluni/Min svanesång är ett samarbete mellan Riksteatern, Tampereen Teatteri och Finlandsinstitutet.
Föreställningen spelas på finska och textas på svenska och finska.

Medverkande
Aliisa Pulkkinen  

Konstnärligt team
Dramatiker: Liisa Urpelainen & Lauri Sipari  
Regi: Jotaarkka Pennanen  
Scenografi: Marjatta Kuivasto  
Kostym: Jaana Aro  
Musik: Elisar Riddelin  
Bild/Ljus: Tammerfors teater  

Producent
Riksteatern i samarbete med Tampereen Teatteri och Finlandsinstitutet

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye