Svenska Seglarförbundet

Emil Järudd/Hanna Jonsson fyra i vindfattig final

Dela

Sista dagen av världscupseglingarna i Palma präglades av svaga vindar. Nacra var en av få klasser som lyckades genomföra sin final. Emil Järudd/Hanna Jonsson blev fyra i finalen och slutar på femte plats i totalen – och blir därmed bästa svenska besättning på Mallorca.

Emil Järudd/Hanna Jonsson. Foto: Sailing Energy
Emil Järudd/Hanna Jonsson. Foto: Sailing Energy

– Vi väntade oss ganska lätt vind. Vi ville komma iväg bra i starten och försöka vinna racet. Poängen var tighta och vi visste att våra bästa möjligheter skulle ligga i att bara göra ett så bra race som möjligt, säger Emil som hade siktet inställt på en bronsmedalj som var inom räckhåll.

– Vi genomförde vår strategi bra och är nöjda med att ha gjort en bra start. Vi missade en möjlighet på första länsen som vi lär oss av till nästa gång. Men vi är nöjda med vår regatta. Det är väldigt kul att vara tillbaka och tävla tillsammans efter ett långt skadeuppehåll – och kul att fortfarande vara med i leken, säger Emil.

Emil och Hanna blev alltså bästa svenska besättning i en regatta där samtliga OS-klara och OS-jagande svenskar var på plats.

I 49erFX tvingades Vilma Bobeck/Rebecca Netzler bryta tävlingen med två dagar kvar. De låg då på åttonde plats. Men de var inte helt kurerade från förra veckans sjukdom och dessutom åkte Vilma på en nackspärr på torsdagskvällen.

I 470 gjorde Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson en mycket stark inledning på regattan. Det var bara avslutningen som inte gick deras väg. Totalt blev det nio race i klassen och efter sex av dessa var den svenska duon i topp. Men en riktigt dålig fredag gjorde att de föll till tionde plats – vilket också blev deras slutresultat.

I ILCA 6 slutade Josefin Olsson på 30:e plats, Emil Bengtson blev 33:a i ILCA 7 och Johanna Hjertberg kom på 29:e plats i iQFOiL.

De svenska placeringarna på regattan är en liten besvikelse. Men förbundskapten Magnus Grävare är inte oroad trots att det bara återstår tre och en halv månad till OS.  

– Regattan blev en bra värdemätare för oss och vi får med oss lite att jobba på inför OS. Imponerande av Emil och Hanna att de slåss helt nära världstoppen. Extra starkt då de inte tävlat sedan augusti förra året. Några av de andra kommer härifrån lite frustrerade, men vi skall göra bra saker av detta framåt.

Närmast väntar världscupen i franska Hyères, 18-27 april, med samtliga OS-klasser.

Läs mer: www.trofeoprincesasofia.org

Kontakter

Bilder

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler. Foto: Sailing Energy
Vilma Bobeck/Rebecca Netzler. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild
Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson. Foto: Sailing Energy
Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson. Foto: Sailing Energy
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye