Länsförsäkringar

Knepet som ökar pension med tusenlappar

Dela

Att välja bort återbetalningsskyddet i tjänstepensionen kan ha en betydande ekonomisk påverkan på pensionen. - Vår beräkning visar att en 35-åring med en månadslön på 35 000 kronor som väljer att avstå från skyddet kan öka sin pension med upp till 2 000 kronor per månad i 20 år, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar som också räknat ut hur mycket olika antal år utan återbetalningsskydd ger i ökad pension. För jämförelse har hon även räknat ut hur mycket familjen går miste om ifall hen går bort  och inte har ett återbetalningsskydd.

Genom att göra detta val för tjänstepension kan du höja din pension ganska mycket. De extra hundralapparna eller tusenlapparna du kan få genom att avstå från skyddet kan alltså ge mer i plånboken. Men att ta bort skydd kan också innebära att din familj riskerar att går miste om stora belolopp när du avlider.  Men många är inte medvetna om att det alltså är möjligt att avstå från skyddet när det inte längre behövs, förklarar Trifa Chireh;

- Det är bra att då och då se över ditt val av återbetalningsskydd och se till att det stämmer med din nuvarande livssituation. Om dina barn till exempel har vuxit upp och är självförsörjande kanske det inte längre finns någon anledning att ha återbetalningsskydd. Om din familjesituation förändras kan du ansöka om att lägga till eller ta bort ett återbetalningsskydd.

Ditt val behöver alltså inte vara bestående. Du har möjlighet att lägga till eller ta bort återbetalningsskyddet om din familjesituation ändras. I de flesta tjänstepensionsavtal kan du lägga till skyddet när du gifter dig, blir sambo eller får barn men tänk på att om du vill lägga till det igen vid ett senare tillfälle krävs det att du genomgår en hälsokontroll.

Så här påverkas din egen pension av ett borttaget återbetalningsskydd:

Kön

Ålder när du tar bort återbetalningsskyddet

Pensionsålder

Utbetalning antal år

Utan återbetalningsskydd får du så här mycket mer i pension

Man

35

65

Livsvarig

+ 1300 – 2 020 kr/mån

Man

55

65

Livsvarig

+ 1 250 – 1 970 kr/mån

Man

65

65

Livsvarig

+ 1 100 – 1670 kr/mån

Kvinna

35

65

Livsvarig

+ 1 050 – 1 620 kr/mån

Kvinna

55

65

Livsvarig

+ 1 000 – 1 570 kr/mån

Kvinna

65

65

Livsvarig

+ 900 – 1 420 kr/mån

Exemplet avser en jämförelse mellan tjänstepension utan återbetalningsskydd och en med återbetalningsskydd. Källa: Länsförsäkringar.

 

Enligt beräkningar från Länsförsäkringar kommer en person med en slutlön på 35 000 kronor per månad ha cirka 1 180 000 kronor i sin tjänstepensionsförsäkring vid 65 års ålder när hen går i pension och har en livsvarig utbetalningstid. Om personen avlider vid 85 år och inte har återbetalningsskydd går familjen inte miste om några pengar men om hen avlider vid 65 års ålder går familjen miste om 5 000 kronor per månad i 20 år. Avlider hen vid 75 år och har hunnit ta ut pensionen under 10 års tid innebär det att familjen går miste om 6 100 kronor i månaden i 10 år.

Så här kan du tänka kring återbetalningskydd beroende på din ålder och livssituation:

  • 25–35 år: Du är i början av arbetslivet och har inte hunnit tjänat ihop ett stort tjänstepensionskapital och kanske ännu inte har någon familj att skydda. Då är det onödigt att ha återbetalningskyddet.
  • 35–55 år: Om du har barn som bor hemma eller en partner du lever med bör man ha återbetalningskyddet. Du kan alltid lägga till skyddet när du gifter dig, blir sambo eller får barn.
  • 55–65 år: Nu har ditt pensionskapital hunnit växa och kan nu uppgå till hundratusentals eller till och med miljontals kronor. Om du skulle avlida och saknar återbetalningsskydd kommer dessa pengar inte att tillfalla din familj. Din familjesituation kan ha förändrats sedan tecknandet av tjänstepensionen. Om du har separerat, måste du aktivt välja bort efterlevandeskyddet för att öka din pension.
  • 65 år och uppåt: Nu är det en bra tidpunkt att överväga att ta bort skyddet för att höja din pension. Det är din ekonomi och familjesituation som avgör om du ska behålla det eller inte. Behåller du skyddet kan ditt pensionskapital du inte tar ut ses som en inkomstförsäkring för dina efterlevande. Om du har flera tjänstepensioner och din familj skulle klara sig bra ekonomiskt om du skulle gå bort, kanske du inte behöver ha skyddet i alla dina tjänstepensioner. Kom ihåg att du kan välja att ha skydd på några av dina tjänstepensioner och avstå från det på andra. Om du är osäker, kontakta en pensionsrådgivare.

 

Fakta återbetalningsskydd
Återbetalningsskyddet fungerar som ett efterlevandeskydd i din tjänstepension. Det innebär att din make/maka, sambo eller barn - ärver ditt tjänstepensionskapital om du avlider. Om du inte har återbetalningsskydd kommer pengarna istället att fördelas till andra pensionssparare som också har valt bort skyddet, i form av så kallade arvsvinster. Återbetalningsskyddet är frivilligt, i flera tjänstepensioner måste du aktivt lägga till skyddet medan i andra är det automatiskt förvalt.

Om du vill att ditt pensionskapital ska tillfalla din partner eller dina barn bör du välja återbetalningsskydd. Detta skydd ger en ekonomisk trygghet för din familj, särskilt om de är beroende av dig. Det kan till exempel öka chansen att din partner och barn kan bo kvar i bostaden.

Du som har kollektivavtalad tjänstepension kan se vilket skydd du har genom att logga in på din valcentral. Om din arbetsplats saknar kollektivavtal behöver du istället kontakta det försäkringsbolag som du har din tjänstepension hos.

  • ITP, Privatanställd tjänsteman ser sitt skydd hos Avtalat.se
  • BTP och FT, Privatanställd tjänsteman ser sitt skydd hos Valcentralen.se
  • SAF-LO, Privatanställd arbetare ser sitt skydd hos Fora.se
  • PA-16, Statligt anställd ser sitt skydd hos SPV.se
  • AKAP-KL och KAP-KL, Kommun- och landstingsanställd ser det hos Valcentralen eller Pensionsvalet.

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850

Bilder

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye