Svenska Seglarförbundet

KSSS vann i Sailing Champions League

Dela

KSSS blev i helgen första svenska klubb att vinna en tävling i herrarnas Sailing Champions League. I konkurrens med 20 europeiska toppklubbar seglade de hem segern i årets andra kval som avgjordes i Berlin.

KSSS vann i Sailing Champions League. Foto: Sailing Energy
KSSS vann i Sailing Champions League. Foto: Sailing Energy

– Vi är givetvis mycket nöjda. Det är faktiskt första gången som teamet seglar tillsammans igen, sedan vi seglade i Sailing Champions League på Sardinien 2020, säger rutinerade skepparen Björn Hansen.

Sailing Champions League avgörs i korta sprintrace och efter tre dagar där samtliga 20 deltagande klubbar hade seglat 16 race låg KSSS på tredje plats. Därmed var de klara för söndagens final där de fyra bästa gjorde upp om segern.

I finalen var Björn Hansen och hans besättning stensäkra. De vann de två finalracen och därmed var segern deras. Tvåa blev hemmaklubben Berliner Yacht Club, trea kom tyska Norddeutscher Regatta Verein och fyra Nyländska Jaktklubben från Finland.

– Hemligheten är att ha roligt och segla med vänner och pusha varandra till att bli bättre och bättre i varje race. Det viktiga är att segla som ett lag, säger Björn Hansen.

Sailing Champions League-säsongen för herrar består av tre kvaltävlingar och en final. Kvalen avgörs/har avgjorts i Vilamoura (15-17 mars), Berling (12-14 april) och Warnemünde (6-8 juli). Finalen arrangeras i Vilamoura 26-29 september.

De främsta klubbarna i Allsvenskan 2023 har fått en inbjudan till kvalet. Totalt deltar cirka 20 europeiska klubbar i varje kval och till finalen 2024 kommer 21 klubbar att vara kvalificerade.

Någon svensk klubb har inte varit på pallen i en Sailing Champions League-tävling på herrsidan – förrän nu. Däremot har Sverige haft en vinnare av finalen i Womens Sailing Champions League. Det var när Johanna Bergqvist och hennes besättning från Hjuviks BK vann i Cascais 2021.

Bästa resultatet på herrsidan är från 2019 då just Björne Hansen blev femma i finalen som då avgjordes i schweiziska S:t Moritz.

Förutom Björn Hansen ingick Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Mathias Dahlman i KSSS besättning. KSSS hade ytterligare en besättning med i kvalet i Berlin eftersom klubben blev erbjuden ett ”wild card”. KSSS 2 seglades av Urban Nyhammar, Viking Kjellström, Dag Gustafson och Stefan Karlsson och slutade på 16:e plats.

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye