Lantbrukarnas Riksförbund

Enskilda vägar säkrar maten och energi – även i framtiden?

Dela

Idag behöver Sverige landsbygdens enskilda vägar för att säkra att det finns mat på bordet och energi till de svenska hemmen. Nio av tio lantbrukare i Sverige bedriver sin verksamhet längs en enskild väg och 90 procent av alla skogstransporter börjar där. Men ingen vet hur länge Sverige kan lita på dagens enskilda vägar. Det framkommer i Trafikverket inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturproposition. Regeringen behöver i kommande infrastrukturproposition säkerställa den potentiella säkerhetsrisk som finns när det saknas data på dagens, och därmed framtidens, tillstånd för Sveriges största vägnät. 

Enskild väg
Enskild väg Inga restriktioner

”Matens och energins blodomlopp, enskilda vägar, behöver en årlig hälsoundersökning. Trafikverket måste löpande återkomma med analys över tillståndet för de 7500 mil som idag är den bidragsberättigade delen av enskilda nätet.”

Säger Mikaela Johnsson LRF vice förbundsordförande och fortsätter, 

”LRF välkomnar att Trafikverket, till regeringen, föreslår att från 2026 öka myndighetens fokus på eftersatt vägunderhåll. Det är särskilt viktigt för landsbygdens vägar. Enskilda och finmaskiga vägnätet på landsbygden, som på många håll redan är i sämst skick, får inte prioriteras bort igen”.  

Kostnaden för enskilda vägare kommer att öka. Tyngre fordon, ökad mängd transporter, Natomedlemskapets behov av säkra vägar och allt vanligare extremväder kräver ökade investeringar.

”Trafikverkets förslag på högre anslag till de enskilda vägarna från cirka 15 miljarder till 20 miljarder är en bra början. Men ingen vet om det räcker. Idag tar Sveriges lantbrukare från sina egna resurser, i form av tid och pengar, för att säkerställa att det enskilda vägnätet fungerar. Lantbrukarna står idag för över 30% av kostnaderna för Sveriges enskilda vägar”. Avslutar Mikaela Johnsson LRF vice förbundsordförande.

Fakta 
Trafikverket har presenterat inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturproposition för planperioden 2026–2037. Den remitteras till bland annat myndigheter, regioner och bransch- och intresseorganisationer. LRF har, den 15 april 2024, lämnat in sitt remissvar. 

Enskilda vägar skapar stora värden för Sverige inom bland annat:

  • Livsmedelsproduktion.
  • Brandbekämpning.
  • Ökning av skogars koldioxidupptag och tillväxt.
  • Rekreation.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Mikaela Johnsson LRF vice förbundsordförande, med traktor
Mikaela Johnsson LRF vice förbundsordförande, med traktor
Ladda ned bild
Mikaela Johnsson LRF vice förbundsordförande
Mikaela Johnsson LRF vice förbundsordförande
Ladda ned bild

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Pressinbjudan. Dags för historiska beslut på LRFs riksförbundsstämma 202414.5.2024 10:12:37 CEST | Pressinbjudan

Från Sverige, för Sverige är temat på LRFs riksförbundsstämma den 21-22 maj. Ett tema som utgår från kraften i tillsammans, att det Sveriges lantbrukare producerar är avgörande för hela samhället. Det LRFs riksförbundsstämma beslutar kan bidra till ett tryggare Sverige - bättre förutsättning för livsmedelsberedskap och den gröna omställning. I år kommer riksförbundsstämman fatta ett historiskt beslut som kommer att prägla LRF många år framöver. Det handlar om framtidens folkrörelse och LRFs nya stadgar.

Pressinbjudan 13 maj - Arbetskraftsinvandringens påverkan på lantbruket10.5.2024 12:35:00 CEST | Pressinbjudan

Lantbruket är i stort behov av rätt kompetens, året runt. Med stärkt livsmedelsberedskap och kommande uppdatering av livsmedelsstrategin behöver lantbruket öka produktionen ytterligare. Men lantbruket möter flera utmaningar, där kompetensbristen är central. I LRFs kommande remissvar till utredningen ”Nya regler för arbetskraftsinvandring” lyfter LRF vilka lösningar på lantbrukets kompetensutmaning bonden behöver idag och framtiden. Ta del av lösningarna på LRF presswebbinarium redan på måndag, den 13 maj.

Oskar Magnusson ny chef för Näringspolitisk analys på LRF8.5.2024 11:32:59 CEST | Pressmeddelande

Oskar Magnusson tillträder som ny chef för enheten Näringspolitisk analys. Oskar har lång politisk erfarenhet både på nationell nivå som europeisk nivå, bland annat som statssekreterare för den tidigare landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg, olika roller i Regeringskansliet samt från Europaparlamentet. Närmast kommer Oskar från en tjänst som Director på Paues Åberg Communications.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye