Sveriges Ingenjörer

Kommentar vårbudgeten: Större satsningar krävs i framtiden för kompetensförsörjningen och klimatet

Dela

Sveriges Ingenjörer konstaterar att stora utmaningar kvarstår inom kompetensförsörjningen och klimatomställningen, nu när regeringen lämnat sin vårbudget. Offensiva satsningar är nödvändiga från regeringen i kommande budgetar, kommenterar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

En affärskvinna med korsade armar står framför en suddig bakgrund.
Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand Foto: Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörers synpunkter på vårbudgeten: 

  • Regeringens satsning för att attrahera och behålla internationell kompetens är välkommen. Men mer behöver göras på området.  
  • Villkoren för ingenjörer i offentlig sektor måste bli bättre
  • Regeringen tillför 100 miljoner kronor till klimatklivet, men betydligt större medel krävs i kommande budgetar för att Sverige ska klara av klimatomställningen.

Internationell talangattraktion för att attrahera gröna investeringar

Sveriges rankas högt i förmågan att attrahera gröna investeringar från utlandet. Det kunde Sveriges Ingenjörer visa i en rapport. Vår topposition hotas dock i en hård internationell konkurrens, bland annat när det handlar om tillgången till kompetens. Regeringen tillför nu 25 miljoner kronor i vårbudgeten för ökad samordning mellan myndigheter inom internationell talangattraktion. 

– Andra länder har strategier och samordning för talangattraktion som Sverige saknar, vilket kan påverka omställningen till ett hållbart samhälle. Det här tillskottet är välkommet, men det finns mycket kvar att göra på området, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Svårt att rekrytera ingenjörer i offentlig sektor 

Regeringen tillför sex miljarder till regionerna för att stärka vården. Samtidigt finns det andra behov inom den offentliga sektorn. Sveriges Ingenjörers rapport Offentliga sektorns rekryteringsproblem hotar tillväxt och omställning visade att ingenjörslönerna efter 20 år i yrket är 10 000 kronor högre för ingenjörer anställda i privat sektor, jämfört med i offentlig sektor.

– De offentliga arbetsgivare som behöver rekrytera nyckelkompetens måste göra det i en hård konkurrens med det privata näringslivet. Det blir en jätteutmaning med de offentliga arbetsgivarnas låga attraktionskraft och lägre lönenivåer, säger Ulrika Lindstrand.  

Klimatomställningen är bråttom och större investeringar krävs

I och med EU:s klimatlag ”Fit for 55” måste Sverige minska sina utsläpp med 55 procent till 2030. Om vi ska ha en svensk industri i framtiden måste den bli helt fossilfri.

­– Det kommer att behövas större satsningar än de 100 miljoner som nu tillförs klimatklivet. Annars äventyras Sveriges konkurrenskraft, arbetstillfällen och välstånd, säger Ulrika Lindstrand.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Goda förutsättningar för högre ingenjörslöner i avtalsrörelsen 202518.9.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterar Sveriges Ingenjörer inriktningen inför avtalsrörelsen 2025. Med mer positiva konjunkturprognoser ser Sveriges Ingenjörer att det finns goda förutsättningar för avtal som ger löneökningar som motsvarar ingenjörernas betydelse för samhällets, organisationernas och företagens utveckling. Andra utgångspunkter är att arbetstidsförkortning ska utökas, kvalifikationstider för föräldralön ska slopas och kompetensutveckling ska vara möjlig hela yrkeslivet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye