Gensaxen - ett konkurrenskraftigt verktyg i växtförädlingen
Om gensaxen Crispr/Cas9 får grönt ljus i EU, kommer fler forskare och växtförädlare att kunna utveckla så kallade genomredigerade sorter av grödor, som på olika sätt bidrar till en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Europa, snabbare och med högre precision.
I februari i år antog EU-parlamentet ett lagförslag om att lätta på regelverket kring nya genomiska tekniker (där gensaxen Crispr/Cas9 ingår). I stora drag är det samma förslag som EU-kommissionen presenterade i juli 2023. Det som fattas för att förslaget ska bli verklighet, är tummen upp från EU:s ministerråd. Medlemsstaterna behöver komma överens innan det kan bli en slutförhandling mellan parlament, kommission och råd.
SLU Grogrund, ett nationellt centrum för växtförädling där akademin, jordbruksnäringen och samhället samverkar för en hållbar och klimatsmart livsmedelsproduktion. SLU Grogrund var tidiga med att använda gensaxen. Tekniken nyttjas för att utforska önskvärda egenskaper hos potatis (som tål torka bättre), raps (med förbättrad proteinkvalitet), vete (med lägre ansamling av kadmium) och sockerbeta (med motståndskraft mot växtskadegörande nematoder).
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har varit engagerade i SLU Grogrund sedan starten 2019. Den genomiska tekniken är ett viktigt verktyg för att Sveriges lantbrukare ska kunna möta samhällets förväntningar om en utökad och mer hållbar livsmedelsproduktion.
”Modern växtförädlingsteknik är en självklar del i framtidens jordbruk. Vi behöver robusta grödor som avkastar mer med färre insatser och klarar extremväder i ett förändrat klimat”. Säger Hans Ramel, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse samt ordförande i SLU Grogrunds styrgrupp, och fortsätter:
”Europas bönder är nu ett stort steg närmare att få dra nytta av rönen från år av forskning i Sverige och i andra medlemsländer. Vi är därför hoppfulla om att EU:s beslutsfattare skyndsamt tar lagstiftningen vidare för att säkra unionens framtida livsmedelsproduktion”. Säger Hans Ramel.
Om SLU Grogrund
SLU Grogrund är ett samverkansprogram som ska syfta till innovationer inom växtförädling som drivs i nära samverkan mellan samhälle, näringsliv och akademi. Inom SLU Grogrund utvecklas kunskap och nya metoder som bidrar till en kraftsamling inom förädling av livsmedelsgrödor för ökad innovationspotential, livsmedelsförsörjning och konkurrenskraft i enlighet med målen i regeringens livsmedelsstrategi. Inrättandet av Grogrund är ett regeringsbeslut i SLU:s regleringsbrev för budgetåret 2018.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF välkomnar satsningar på det civila försvaret i Försvarsberedningens slutrapport26.4.2024 15:51:19 CEST | Pressmeddelande
Försvarsberedningen presenterar i sin slutrapport idag förslag till budgetsatsningar om minst 15 miljarder kronor till det civila försvaret från och med 2028. “LRF välkomnar omfattande satsningar på att stärka den civila beredskapen”. Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.
Sveriges matupplevelser i din mobil. Unikt samarbete mellan Lantbrukarnas Riksförbund och White Guide17.4.2024 14:22:22 CEST | Pressmeddelande
Restaurangguiden White Guide lanserar Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Den digitala kalendern gör det enklare att hitta fram till Sveriges småskaliga mat- och dryckeshantverkare på landsbygden.
LRF om vårbudgeten – större satsningar krävs inför 202515.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under måndagen (15/4) presenterade Regeringen vårändringsbudgeten för 2024. Inga större nyheter för LRF:s medlemsföretag annonserades i anslagsökningarna om netto 17,3 miljarder. ”Vi förväntar oss betydligt mer omfattande satsningar i höstbudgeten inför 2025”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).
Enskilda vägar säkrar maten och energi – även i framtiden?15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Idag behöver Sverige landsbygdens enskilda vägar för att säkra att det finns mat på bordet och energi till de svenska hemmen. Nio av tio lantbrukare i Sverige bedriver sin verksamhet längs en enskild väg och 90 procent av alla skogstransporter börjar där. Men ingen vet hur länge Sverige kan lita på dagens enskilda vägar. Det framkommer i Trafikverket inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturproposition. Regeringen behöver i kommande infrastrukturproposition säkerställa den potentiella säkerhetsrisk som finns när det saknas data på dagens, och därmed framtidens, tillstånd för Sveriges största vägnät.
LRFs ekonomi fortsatt stabil - sår för ökad tillväxt12.4.2024 10:47:37 CEST | Nyheter
LRF-koncernens ekonomi är fortsatt stabil och redovisar 2023 ett resultat efter skatt på -77 Mkr. Det är en stark återhämtning jämfört med 2022 när resultatet landade på -665 Mkr. Bakom 2023 års resultat ligger positiv finansavkastning och ett betydande resultatlyft i LRF Samköp. Samtidigt påverkas resultatet tydligt av en extraordinär inflationsrelaterad uppräkning av LRFs pensionsskuld om hela 163 Mkr.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum