Lantbrukarnas Riksförbund

Gensaxen - ett konkurrenskraftigt verktyg i växtförädlingen

Dela

Om gensaxen Crispr/Cas9 får grönt ljus i EU, kommer fler forskare och växtförädlare att kunna utveckla så kallade genomredigerade sorter av grödor, som på olika sätt bidrar till en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Europa, snabbare och med högre precision.

I februari i år antog EU-parlamentet ett lagförslag om att lätta på regelverket kring nya genomiska tekniker (där gensaxen Crispr/Cas9 ingår). I stora drag är det samma förslag som EU-kommissionen presenterade i juli 2023. Det som fattas för att förslaget ska bli verklighet, är tummen upp från EU:s ministerråd. Medlemsstaterna behöver komma överens innan det kan bli en slutförhandling mellan parlament, kommission och råd.

SLU Grogrund, ett nationellt centrum för växtförädling där akademin, jordbruksnäringen och samhället samverkar för en hållbar och klimatsmart livsmedelsproduktion. SLU Grogrund var tidiga med att använda gensaxen. Tekniken nyttjas för att utforska önskvärda egenskaper hos potatis (som tål torka bättre), raps (med förbättrad proteinkvalitet), vete (med lägre ansamling av kadmium) och sockerbeta (med motståndskraft mot växtskadegörande nematoder).

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har varit engagerade i SLU Grogrund sedan starten 2019. Den genomiska tekniken är ett viktigt verktyg för att Sveriges lantbrukare ska kunna möta samhällets förväntningar om en utökad och mer hållbar livsmedelsproduktion.

”Modern växtförädlingsteknik är en självklar del i framtidens jordbruk. Vi behöver robusta grödor som avkastar mer med färre insatser och klarar extremväder i ett förändrat klimat”. Säger Hans Ramel, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse samt ordförande i SLU Grogrunds styrgrupp, och fortsätter:

”Europas bönder är nu ett stort steg närmare att få dra nytta av rönen från år av forskning i Sverige och i andra medlemsländer. Vi är därför hoppfulla om att EU:s beslutsfattare skyndsamt tar lagstiftningen vidare för att säkra unionens framtida livsmedelsproduktion”. Säger Hans Ramel.

Om SLU Grogrund
SLU Grogrund är ett samverkansprogram som ska syfta till innovationer inom växtförädling som drivs i nära samverkan mellan samhälle, näringsliv och akademi. Inom SLU Grogrund utvecklas kunskap och nya metoder som bidrar till en kraftsamling inom förädling av livsmedelsgrödor för ökad innovationspotential, livsmedelsförsörjning och konkurrenskraft i enlighet med målen i regeringens livsmedelsstrategi. Inrättandet av Grogrund är ett regeringsbeslut i SLU:s regleringsbrev för budgetåret 2018.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Hans Ramel, ledamot förbundsstyrelsen LRF och ordförande i SLU Grogrunds styrgrupp
Hans Ramel, ledamot förbundsstyrelsen LRF och ordförande i SLU Grogrunds styrgrupp
Ladda ned bild

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Pressinbjudan 13 maj - Arbetskraftsinvandringens påverkan på lantbruket10.5.2024 12:35:00 CEST | Pressinbjudan

Lantbruket är i stort behov av rätt kompetens, året runt. Med stärkt livsmedelsberedskap och kommande uppdatering av livsmedelsstrategin behöver lantbruket öka produktionen ytterligare. Men lantbruket möter flera utmaningar, där kompetensbristen är central. I LRFs kommande remissvar till utredningen ”Nya regler för arbetskraftsinvandring” lyfter LRF vilka lösningar på lantbrukets kompetensutmaning bonden behöver idag och framtiden. Ta del av lösningarna på LRF presswebbinarium redan på måndag, den 13 maj.

Oskar Magnusson ny chef för Näringspolitisk analys på LRF8.5.2024 11:32:59 CEST | Pressmeddelande

Oskar Magnusson tillträder som ny chef för enheten Näringspolitisk analys. Oskar har lång politisk erfarenhet både på nationell nivå som europeisk nivå, bland annat som statssekreterare för den tidigare landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg, olika roller i Regeringskansliet samt från Europaparlamentet. Närmast kommer Oskar från en tjänst som Director på Paues Åberg Communications.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye