Lantbrukarnas Riksförbund

LRF välkomnar satsningar på det civila försvaret i Försvarsberedningens slutrapport

Dela

Försvarsberedningen presenterar i sin slutrapport idag förslag till budgetsatsningar om minst 15 miljarder kronor till det civila försvaret från och med 2028. “LRF välkomnar omfattande satsningar på att stärka den civila beredskapen”. Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.

Anna Karin Hatt, vd Lantbrukarnas Riksförbund
Anna Karin Hatt, vd Lantbrukarnas Riksförbund Kate Gabor

Förslaget från Försvarsberedningen är att under ett antal år öka medlen till minst 15 miljarder per år till det civila försvaret från och med 2028. Inför 2025 föreslås anslaget för det civila försvaret öka med 2 miljarder till 8,5 miljarder. Fördelningen på olika områden in om det civila försvaret går Försvarsberedningen inte in på i slutrapporten. 

“LRF välkomnar att Försvarsberedningen föreslår omfattande satsningar på att stärka den civila beredskapen, och är angelägna om att en väsentlig del av dessa riktas till att bygga en starkare livsmedelsberedskap”. Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund. 

Försvarsberedningens slutrapport utgör grunden för det totalförsvarsbeslut som riksdagen ska fatta beslut om i höst, med tillhörande budgetmedel för nästa femårsperiod som inleds 2025. 

"Att bygga upp beredskapslager för viktiga insatsvaror, och genomföra de investeringar som krävs för att stärka den svenska livsmedelskedjan kommer kosta pengar, och ta tid. Om arbetet ska kunna påbörjas redan 2025 måste höstens totalförsvarsbeslut och budgeten för det civila försvaret minst motsvara det konkreta förslaget som idag presenterats av Försvarsberedningen.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

LRF väntar fortfarande på den uppdaterade livsmedelsstrategi som Regeringen utlovat, och förväntar sig att den kommer ta sikte på att bidra till att bygga en mer robust livsmedelskedja samt en förbättrad konkurrenskraft och lönsamhet i branschen. 

”Sveriges lantbruksföretag kan och vill inget hellre än att leverera mer mat till svenska konsumenter. Men de behöver en uppdaterad livsmedelsstrategi som kan bidra till att skapa rätt förutsättningar för att öka den svenska livsmedelsproduktionen och därmed även stärka den svenska beredskapen”. Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund. 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Ljusare tider för landets spannmålsodlare – vädret avgör skörden 20245.6.2024 07:38:38 CEST | Pressmeddelande

Minskade räntekostnader och lägre priser på diesel och gödsel verkar göra 2024 till ett bättre år för Sveriges spannmålsbönder så länge världsmarknadspriset på grödor fortsätter gå åt rätt håll. Det visar en ny prognos från Lantbrukarnas Riksförbund. “Nu ska bara vädret leverera”. Säger Fredrik Andersson, lantbrukare och ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye