Lantbrukarnas Riksförbund

LRF välkomnar en sänkt ränta

Dela

”Riksbankens besked om en räntesänkning med 0,25 procentenheter är välkommet. Nu behövs en serie av räntesänkningar så att styrräntan anpassas till en nivå som är i paritet med inflationsmålet om
2 procent.” Säger Palle Borgström LRFs förbundsordförande.

LRF förbundsordförande Palle Borgström
LRF förbundsordförande Palle Borgström LRF. Fritt att använda

En lägre ränta ger lantbrukarna ett välbehövligt ekonomiskt utrymme och öppnar upp för investeringar i ökad livsmedelsproduktion. Mer mat från svenska bönder ligger helt i linje med Riksdagens livsmedelsstrategi och Försvarsberedningens slutrapport som föreslår en kraftig förstärkning av den civila beredskapen. 

Investeringar i jordbruket behöver också göras för att göra matproduktionen mer robust över tid. Sverige måste klara försörjningen men även klimatutmaningen. Då behöver lantbrukarna bygga bevattningsdammar och täckdika åkermark. Solceller och biogasanläggningar är andra exempel på investeringar på energiområdet.

”Sänkt ränta och tydliga signaler om fortsatta räntejusteringar är avgörande för lantbrukarnas framtidstro. Om fler bönder investerar ökar möjligheterna att nå politiska beslut om matproduktion och livsmedelsberedskap.” Avslutar Palle Borgström LRFs förbundsordförande.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Trenden fortsatt uppåt för det gröna näringslivet17.6.2024 12:52:59 CEST | Pressmeddelande

Under andra kvartalet 2024 fortsätter återhämtningen i det gröna näringslivet och landar sammantaget i en svagt positiv syn på den framtida konjunkturen. Det visar konjunkturmätaren Grönt Näringslivsindex från Lantbrukarnas Riksförbund. ”Får vi ett bra odlingsår, en stärkt samhällsekonomi och fler räntesänkningar från Riksbanken så kan vi förhoppningsvis se ett ännu bättre resultat under tredje kvartalet”. Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye