Fastighetsägarna

Ny modell för att säkra 5g-täckning inomhus

Dela

Fastighetsägarna lanserar en ny modell för att säkerställa 5g-täckning inomhus. Modellen ger en tydlig rollfördelning mellan fastighetsägare, mobiloperatörer och infrastrukturoperatörer där syftet är att skapa en gemensam branschstandard.

Utbyggnaden av 5g-mobilnätet innebär att tekniken för att säkerställa uppkoppling inomhus behöver uppgraderas.

– De nuvarande lösningarna för mobiltäckning inomhus, som passiva DAS-system, räcker inte längre till när räckvidden i mobilnätet blir sämre. Det behövs nya (tekniska) lösningar för att tillgodose behovet av mobiltäckning inomhus när de gamla mobilnäten stängs ned samtidigt som behovet av uppkopplade tjänster ökar, säger Kaj Winther, chef digital utveckling på Fastighetsägarna.

För att säkerställa mobiltäckning inomhus med 5g-kvalitet har Fastighetsägarna tillsammans med ett 10-tal fastighetsföretag inom ramen för fastighetsbranschens digitaliseringsinitiativ REDI (Real Estate Digitalization Initiative)  samt ytterligare tongivande fastighetsbolag och teknikföretag utvecklat en ny modell för 5g-täckning inomhus.

– Den modell för 5g-täckning inomhus som vi presenterar ger en tydligare rollfördelning mellan fastighetsägare, mobiloperatörer, infrastrukturoperatörer och lösningsleverantörer. Modellen klargör vem som ansvarar för att planera, installera och driva inomhussystem, samt att leverera och underhålla teknisk utrustning, säger Kaj Winther.

– Genom denna nya modell garanteras användarna inte bara stadig och tillförlitlig 5G-täckning utan också en högkvalitativ användarupplevelse, vilket sätter en ny standard för digital infrastruktur i fastighetsbranschen. Modellen är också kostnadseffektiv och förenklar möjligheten för fastighetsägare att tillgodose hyresgästernas behov  och ger samtidigt tydlighet och kalkylerbara val efter behoven. Det ger en långsiktighet samtidigt som den tillgodoser behovet av framtidssäkra lösningar, avslutar Kaj Winther.

null

Mobila slutanvändare: Dessa är användare av mobila tjänster inom byggnaden, anslutna via fastighetens inomhusnät. De utgör kundbasen för mobiloperatörerna.

Fastighetsägare: Ägare och ofta köpare av inomhussystemet. Fastighetsägaren har möjlighet att antingen själv äga systemet eller köpa det som en tjänst från en infrastrukturoperatör. De undantas från direkt ansvar för telekommunikationstjänster gentemot slutanvändarna.

Infrastrukturoperatör: Företag ansvarigt för att planera, installera, och driva inomhussystemet som en gemensam infrastruktur. De hanterar hela livscykeln av nätet och tar på sig telekomregulatoriskt ansvar.

Mobilnätsoperatör: Ansluter till systemet för att erbjuda sina tjänster inom byggnaden. Dessa operatörer innehar rättigheter till det spektrum som används och samarbetar med infrastrukturoperatören.

Lösningsleverantörer: Tillhandahåller den tekniska utrustningen som används i det mobila inomhusnätet.

Kontakter

Dokument

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye