Enköpings kommun

Revisionen kritiserar vård- och omsorgsnämnden för bristande budgetkontroll

Dela

Efter den årliga granskningen riktar kommunens revisorer kritik mot vård- och omsorgsnämnden och kommunstyrelsen för bristande budgetkontroll.

I granskningen kritiserar revisionen vård- och omsorgsnämnden för att inte ha upptäckt en negativ avvikelse på 24 miljoner kronor förra året. Revisionen pekar på bristande styrning och kontroll i vård- och omsorgsnämnden och ger samtidigt kritik till kommunstyrelsen. 

– Vi har blivit medvetna om bristerna. Vi tar kritiken på stort allvar. Det är oerhört viktigt att vi använder tilldelade pengar på rätt sätt, säger Bitte Myrsell (M), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

– Vi ställer oss frågande till revisonens kritik mot både kommunstyrelsen och vård- och omsorgsnämnden. Sedan upptäckten har vi agerat och arbetat för en bättre styrning och ledning inom ekonomi. Vi har genomfört ledningsförändringar och har ökat det interna stödet från ekonomiavdelningen till vård- och omsorgsnämnden, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kort bakgrund

Det var i samband med delårsrapporten 2023 som vård- och omsorgsnämnden upptäckte att 24 miljoner kronor mer än vad nämnden hade i sin budgetram hade lagts ut på verksamheterna. Prognosen visade redan innan upptäckten att vård- och omsorgsnämnden skulle överskrida sin budget. Vid årets slut redovisade vård- och omsorgsnämnden totalt ett underskott på 40,8 miljoner kronor jämfört med budget.

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye