Stockholms stad

Återblick på Skillnadernas Stockholm

Dela

I en ny rapport, Återblick på Skillnadernas Stockholm, presenteras en uppföljning av hur skillnaderna i livsvillkor har utvecklats i Stockholm det senaste decenniet.

I rapporten Skillnadernas Stockholm från år 2015 framträdde bilden av en stad där livschanserna var ojämnt fördelade mellan grupper och områden. I rapporten Återblick på Skillnadernas Stockholm beskrivs hur skillnaderna i livsvillkor har utvecklats sedan dess.

Enligt rapporten har den sociala hållbarheten utvecklats positivt ur många perspektiv. Syftet med rapporten är att identifiera områden där staden har utmaningar och där det krävs gemensamma ansträngningar och prioriteringar för att minska skillnaderna i livsvillkor.

– Vi ser att det fortsatt går bra för Stockholm men inte för alla stockholmare. Ett jämlikt Stockholm som håller ihop och där ingen lämnas utanför är en av mina viktigaste prioriteringar den här mandatperioden. Det är mer angeläget än någonsin. Vi kommer nu att arbeta vidare med insikterna från rapporten, fortsätta det arbetet som redan görs och ta fram nya konkreta förslag på reformer och åtgärder, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Stockholm har under det senaste decenniet haft en god ekonomisk utveckling med en stark arbetsmarknad där den snabba befolkningsökningen och ett mångfacetterat näringsliv skapat förutsättningar för en god välfärd och ett bra liv för stockholmarna. Ändå består många av de skillnader som konstaterades i Skillnadernas Stockholm år 2015, även om skillnaderna generellt inte har ökat lika mycket de senaste åren som under seklets första decennium. 

I rapporten har jämförelser av livsvillkoren framför allt gjorts mellan olika delar inom staden eftersom det är i vårt eget närområde vi lever våra liv och där vi strävar efter att finna goda förutsättningar avseende bostad, arbete, utbildning och service.

Kontakter

Dokument

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye