Riksteatern

Riksteatern synar tvåsamheten – här är höstrepertoaren 2024

Dela

I höst tränger sig de stora globala, politiska och existentiella frågorna in i köket och möter oss i vardagen. Det blir rebellisk dans och nyskriven dramatik för både den vuxna och den yngre publiken. Publikfavoriter kommer på återbesök och det bästa av svensk cirkus åker på Riksteaterturné över hela landet.

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Hösten 2024 fortsätter Riksteatern sin satsning med att presentera stora internationella konstnärskap för hela Sverige.  Den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani, är tillbaka med nyskrivna Dokumentären. Ett intimt familjedrama om kulturella skillnader och tvåsamhetens utmaningar. 

Ytterligare ett perspektiv på tvåsamhet får vi i föreställningen Mitt i livet med Frida Hallgren och Henrik Norlén. Under en omvälvande natt möter vi ett par i kris. Genom att diskutera kärleken i medelåldern lyfts existentiella frågor med ett tydligt klassperspektiv.

– I höst utforskar vi kärnfamiljen och särskilt tvåsamheten som härbärgerar samhällets olika friktioner och strukturer. Höstens repertoar präglas av nyskrivet och publikfavoriter som jag hoppas fortsätter att beröra och engagera vår publik i både de små och stora frågorna, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.

Adde Malmberg har skrivit en pricksäker komedi om motstånd och protest i det lilla. I Säg som det är! kämpar Margareta mot Trafikverket och den motorväg de planerar att bygga rakt genom det hem hon haft i 40 år. Mer nyskrivet blir det i Malin Axelssons explosiva drama – Extas. En hjärtevärmande berättelse om stark vänskap, att växa upp och söka den totala friheten, allt i en spännande miljö av rave och sexuella sekter.

För den unga publiken präglas hösten av högaktuella tema som sträcker sig alltifrån trångboddhet till våld och droger. Hjärterum är en nyskriven generationskomedi av Lidija Praizović där vi möter Aya och hennes nyskilda mormor, förstoppade lillebror och ständigt stressade mamma. I Loran Battis regidebut Låt mig bara gå möter vi istället 20-åriga Kawa som befunnit sig under kriminalvårdens lupp ända sedan han som tonåring gjorde sig skyldig till en annan pojkes död.

Höstens dansrepertoar sträcker sig mellan rebellisk dans och förbjudna rörelser till en intim duett. Igor Stravinskijs Våroffer får i Martin Forsbergs koreografi nytt liv och konstgruppen Ful utforskar globala frihetsrörelser i sitt nya verk Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd.

– Höstens dansrepertoar balanserar mellan lek och djupt allvar. I de kommande dansproduktionerna utforskas teman som kampen för frihet, självständighet och hemkomst på olika sätt. Publiken får möjlighet själv att reflektera över vad det verkligen betyder att vara fri, självständig och känna sig hemma i sig själv. Allt i form av explosiv dans!, säger Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare Dans.

En extra stor efterfrågan och högt publiktryck möts genom att Riksteatern i höst tar tillbaka ett par publiksuccéer. Siri på spänd lina, Kulturbärarna, Bröderna Lejonhjärta, Instructions for a Teenage Armageddon och Hockeymorsa, hockeyfarsa är alla föreställningar med hög relevans som nu tillgängliggörs för publik över hela Sverige genom Riksteatern.

TEATER  

Mitt i livet 
Blev livet som du tänkte dig? Mitt i livet är ett varmt relationsdrama där vi under en omvälvande natt möter ett par i kris. Småbarnsåren är förbi och huset har blivit för stort då det bara blev ett barn. Hon älskar honom inte längre och han har inte ens reflekterat över saken. På scen ser vi Frida Hallgren och Henrik Norlén. I regi av Dennis Sandin. 

Pressvisning 25 september i Hallunda 
Urpremiär 28 september i Strängnäs 

Säg som det är! 
Säg som det är! är en nyskriven komedi av Adde Malmberg. Margareta har levt 40 år av sitt liv i sitt älskade hem men allt sätts på spel när det planeras att byggas en ny väg, rakt genom hennes tomt. När representanter från Trafikverket och kommunen knackar på hos henne, tar historien oväntade vändningar. Vem lurar egentligen vem? Regi och manus av Adde Malmberg. 
 
Pressvisning 28 september i Hallunda 
Urpremiär 1 oktober i Kungshamn 

Dokumentären 
I denna nyskrivna pjäs av den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani, får publiken följa en dokumentärfilmsinspelning om ett nygift par. En iransk kvinna och en svensk man, som har träffats utomlands, tackar ja till att låta deras relation skildras av en dokumentärfilmsregissör. Paret, som tidigare upplevt relationen och sina kulturella skillnader som något helt odramatiskt, börjar plötsligt upptäcka saker som skaver och stör. Medverkar gör Susan Taslimi, Mahin Sadri och Mårten Andersson. 
Spelas på svenska, engelska och farsi samt textas till svenska och engelska. 
 
Urpremiär 8 oktober, Riksteatern Hallunda 

Extas 
Elin försöker rädda sin kompis ur en sexsekt, men dras i stället själv in i den. Sekten blir en del av Elins frigörelseresa, som startar med ett våldsamt uppbrott från relationen till sin mamma. En mardröm utvecklar sig som förändrar hennes liv för alltid. En explosiv dramakomedi om stark vänskap, att växa upp och söka den totala friheten. Extas är en nyskriven pjäs av och i regi av Malin Axelsson. Riksteatern i samarbete med Östgötateatern. 

Urpremiär 26 oktober i Årsta  

Siri på spänd lina 
Hyllad föreställning om en uppväxt bland svärdslukare, akrobater och sjölejon! Siri Hamari växer upp i en cirkusfamilj under 70-talets Finland. Hennes talang som lindansare blir början på en resa in i den hemlighetsfulla cirkusvärlden, från finska landsbygden och in bakom kalla krigets järnridå. En sann och fantasifull berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour. Om svett, tårar och drömmen om att bli den första kvinnan att göra en saltomortal på lina. Riksteatern i samarbete med Soppteatern - Kulturhuset Stadsteatern. 
 
Premiär 24 augusti i Karlstad   

Bröderna Lejonhjärta 
Riksteatern Creas publiksuccé av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta får nypremiär. Mindy Drapsa regisserar och skapar en värld som är både magisk och förankrad i en verklighet, fylld av teman lika aktuella idag som när boken skrevs. En storslagen familjeföreställning med sju medverkande på scen. I samarbete med Teater Manu.   

Premiär 25 augusti i Haparanda. 

Instructions for a Teenage Armageddon 
Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur tar man sig genom det kaos som tonåren kan vara? Och hur påverkar det de människor vi blir?  Med svart humor beskriver Eileen sin familj, kompisar, och möjliga kärleksobjekt för publiken. Om sorg, ilska, ensamhet, sexualitet och om att förlora sitt fotfäste. Skriven av den unga brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. 
 
Premiär 9 september Uppsala 

Hockeymorsa, hockeyfarsa 
Tidiga morgnar i en kall ishall är kanske inte de bästa förutsättningarna för en spirande romans, men det är just på läktaren denna romantiska komedi utspelar sig. Björn och Frida, två rätt ensamma singelföräldrar, möts under barnens hockeyträning och blir förälskade. Hockeymorsa, hockeyfarsa är skriven av den kanadensiska dramatikern, filmförfattaren och regissören Michael Melski. Pjäsen blev utnämnd till "Top Ten Plays of The Year" i Canada och har spelats flitigt i både Canada och i USA. Föreställningen regisseras av Dennis Sandin.  

Premiär 14 september i Lomma 
 

Kulturbärarna 
Andreas T Olssons Kulturbärarna har hyllats av både publik och kritiker och nu åker den älskade garderobiären på Riksteaterturné över hela landet.  

Vad händer egentligen ute i garderoben under en pågående föreställning? Ett alldeles eget skådespel med en pratsjuk garderobiär som fördriver tiden genom att sy i lösa knappar i inlämnade jackor och svara i kvarglömda mobiltelefoner. I garderoben visar det sig hänga en hel folksamling av kulturbärare, som nu kommer till liv. 
   
Premiär 15 september i Umeå 

Är det hett här 
Är det hett här? är en komedi om klimakteriet. Föreställningen är lika delar monolog som manifest och lika mycket folkbildning som underhållning. Med humor delar skådespelaren Anna Hultin med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia - varvat med Shakespeare och oinbjudna experter. Av och med Anna Hultin, i regi av André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. 
 
Premiär 16 september i Krokom 

DANS 

Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd 
Konstgruppen Ful utforskar globala frihetsrörelser i sitt nya verk Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd. I föreställningen skapas förflyttningar av förbjudna rörelser mellan Teherans gator och svenska dragscenen. Klubbmusik från Västasien och lipsync påminner om att queers alltid leder frihetens dans. Av konstgruppen Ful, Rani Nair, Nasim Aghili och Malin Holgersson 
 
 Pressvisning 10 oktober i Hallunda 
Urpremiär 14 oktober i Malmö  

Våroffer 
Igor Stravinskijs storslagna musik får nytt liv. Våroffer, från 1913 möter en rebellisk dansföreställning bland vardagens ting. Tre dansare försöker utföra en mycket exakt version av balettverket i en dysfunktionell lekplats, för alla från sju år och uppåt. Flera arrangörer inleder dessutom föreställningen med en filmvisning om kulturfenomenet Våroffer. Koreograf är Martin Forsberg. Riksteatern i samarbete med Norrdans. 

Premiär 31 augusti i Lund  

Birds (come back to bones)  
I en intim duett utforskar två dansare vad självständighet och beroende kan betyda. Hur långt kan vi flyga innan vi tappar kontakten med oss själva och vårt ursprung? I Birds (come back to bones) djupdyker dansarna i de traditionella dans- och nycirkusformerna Pas de deux (dans för två) och parakrobatik. En känslostark gestaltning av att flyga fritt och att bygga bo i koreografi av Marie Wårell och Fabian Wixe. Birds (come back to bones) producerades ursprungligen av Dansinitiativet, Luleå.  
 
Premiär 31 oktober i Uppsala 


CIRKUS 

Goldbergvariationerna 
En familjeföreställning som kombinerar dansakrobatik och magiska trick med egentillverkade musikmaskiner. Fantasifulla uppfinningar och överraskande kedjereaktioner får publiken att tro på det omöjliga. En visuell och fängslande föreställning som inte bara underhåller utan också inspirerar till att se det extraordinära i det vardagliga. Ett gästspel från Kompani Giraff. 

 Premiär 9 oktober i Jokkmokk 

 BARN & UNGA 

Låt mig bara gå 
20-åriga Kawa har befunnit sig under kriminalvårdens lupp ända sedan han som tonåring gjorde sig skyldig till en annan pojkes död under ett bråk på skolgården. Nu ska han äntligen bli fri. Men innan psykologen skriver under utskrivningen kräver hon att Kawa ska ringa till sin mamma – den person han hellre skulle dö än att behöva möta igen.  Föreställningen spelas för högstadiet och gymnasiet och belyser aktuella teman som våld och droger. Manus och regi av Loran Batti.  

Pressvisning 1 oktober i Hallunda 
Urpremiär 4 oktober i Malmö 

O U T 
Trapetskonstnärerna Morgane Stäheli och Sébastien Klink formar i O U T ett humoristiskt och poetiskt cirkusuniversum. På marken, i luften, genom olika former, storlekar och material får publiken upptäcka hinkars oändliga möjligheter. Absurda utmaningar finner finurliga lösningar och nervpirrande luftakrobatik uppvisas i en föreställning som leker med mjukhet och skörhet. Allt med utgångspunkt i den lilla hink med puder som akrobaterna behöver för att ge sig själva och varandra fäste. Ett gästspel producerat av Half in company. 
 
Pressvisning 1 oktober i Hallunda 
Premiär 4 oktober Umeå 

 
 Hjärterum 
I en trång liten etta bland färgglada ballonger och tunna väggar möter vi Aya och hennes nyskilda mormor, förstoppade lillebror och ständigt stressade mamma. Aya försöker förstå varför lillebrors toalettbesök får så mycket uppmärksamhet, hur det kommer sig att mormor och morfar ska skiljas och varför mamma aldrig kan bestämma sig för om hon ska följa sina konstnärdrömmar eller skaffa sig ett stabilt jobb. Hjärterum är en nyskriven generationskomedi om trångboddhet och drömmar. Föreställningen är skriven av Lidija Praizovićoch regisseras av Chantale Hannouch Rahimi. 

 Pressvisning 1 oktober i Hallunda 
Urpremiär 3 oktober i Sundsvall 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotocollage: Mattias Broberg
Fotocollage: Mattias Broberg
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye