Lantbrukarnas Riksförbund

LRF om vårbudgeten – större satsningar krävs inför 2025

Dela

Under måndagen (15/4) presenterade Regeringen vårändringsbudgeten för 2024. Inga större nyheter för LRF:s medlemsföretag annonserades i anslagsökningarna om netto 17,3 miljarder. ”Vi förväntar oss betydligt mer omfattande satsningar i höstbudgeten inför 2025”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Vårbruk
Vårbruk

Måndagens presskonferens från Rosenbad innehöll inga stora nyheter för företagare i de gröna näringarna. Satsningar som är värda att nämna är bland annat ökade anslag för att bekämpa djursjukdomar, beredskapsåtgärder, klimatinvesteringar samt snabbare tillståndsprocesser för produktion av fossilfri el.

”Det är bra att anslaget för bekämpning av djursjukdomar omfattar effekter av utbrottet av afrikansk svinpest som skedde hösten 2023. Vi har medlemmar vars företagande drabbades hårt av utbrottet och som kommer behöva hantera konsekvenserna under lång tid framöver” Säger Palle Borgström, och fortsätter:

”Mer pengar till beredskapsåtgärder, klimatinvesteringar och snabbare tillståndsprocesser för fossilfri el är både bra och välkommet. Men det är småpengar i sammanhanget. Ska det bli verklig skillnad måste satsningarna skalas upp rejält i höstbudgeten inför 2025”.

Vidare konstaterar Palle Borgström att den fortsatta återbetalningen av dieselskatten är viktig av konkurrenskraftsskäl för jord- och skogsbruket.

Satsningar i vårändringsbudgeten 2024 som berör de gröna näringarna:

  • Ökat anslag för bekämpning av smittsamma djursjukdomar 314 miljoner kr. Anslaget för djursjukdomar avser bekämpning av bland annat salmonella och fågelinfluensa. Även kostnader för hantering av utbrottet av afrikansk svinpest ingår.
  • Åtgärder för beredskap inom livsmedels- och dricksvattenområdet ökas med 20 miljoner kr
  • 30 miljoner kr till åtgärder för värdefull natur (betesmarker med mera)
  • Havs- och vattenmyndighetens anslag ökas med 10 miljoner kr (miljöprövning i syfte att korta tillståndsprocesser gällande bland annat fossilfri elproduktion)
  • Klimatinvesteringar ökas med 100 miljoner kr (bland annat laddinfrastruktur)

 

Områden som saknas i vårändringsbudgeten 2024:

  • Livsmedelsstrategin: Arbetet med en uppdaterad livsmedelsstrategi har pågått under en längre period och åtgärder behöver genomföras för att stimulera en ökad livsmedelsproduktion. Att koppla ihop beredskapspolitiken och livsmedelsstrategin är en annan viktig fråga.
  • Minskad regelbörda: Satsningar för att genomdriva en kraftigt minskad regelbörda för de svenska lantbruksföretagen.
  • Forskning och innovation: Det behövs mer resurser till behovsmotiverad forskning för de gröna näringarna, utformad för de utmaningar som dessa företag står inför.
  • Klimatanpassning: Medel för att framtidssäkra en robust och hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. LRF har i rapporten ”Kostnader för jordbrukets gröna omställning” beräknat att investeringar och årliga åtgärder motsvarar cirka 20 miljarder kr per år. En del av dessa kostnader behöver täckas via budgetmedel för klimatinvesteringar och biologisk mångfald med flera.
  • Stärkt finansiering av CAP: LRF efterfrågar en stärkt finansiering av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Om växelkursen för pelare 2 i CAP ändras från 9,30 kronor/euro, som regeringen knutit den till, till en kurs som bättre speglar dagens växelkurs skulle i storleksordningen ytterligare totalt 1,5 miljarder kronor från EU kunna föras till det svenska jordbruket till och med 2027. Medlen bör därutöver växlas upp med nationell medfinansiering.
  • Enskilda vägar: Vägnätets betydelse för landsbygden kan inte underskattas och underhållsbehovet för enskilda vägar är mycket stort. LRF har stora förväntningar på kommande infrastrukturproposition. Läs mer här.

 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Allt färre lantbrukare försörjer allt fler23.1.2025 10:08:53 CET | Pressmeddelande

Trenden inom lantbruket är tydlig – allt färre lantbrukare försörjer allt fler svenskar med livsmedel. År 1950 fanns det cirka 18 personer i Sverige per lantbrukare. År 2023 hade den siffran tiofaldigats till 188 personer per lantbrukare. Livsmedelsberedskapen behöver öka men det handlar inte bara om tillgång till insatsvaror, utan även om människor. I lantbrukets första rapport inom sociala hållbarhet, ”Världens bästa jobb?”, föreslår LRF flera politiska åtgärder. Vikten ligger på att minska den administrativa bördan och fastställa lantbruket som en samhällsviktig verksamhet. Centrala faktorer för att uppnå goda resultat inom lantbrukets sociala hållbarhet.

Lättnader i strandskyddet ökar den biologiska mångfalden, stärker beredskapen och skapar renare vatten20.1.2025 13:30:37 CET | Pressmeddelande

LRF är positiva till regeringens lättnader i strandskyddet. Alla vattensamlingar fångar kväve och fosfor och ger därmed renare vatten. Vattensamlingar kan även ha ett beredskapssyfte och användas vid bekämpning av uppkomna bränder. Ett stort antal samhällsnyttor är helt enkelt kopplade till små vattensamlingar, men dagens strandskydd hindrar denna utveckling.

Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk15.1.2025 09:48:39 CET | Pressmeddelande

Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag. Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.

1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye